Det står ikke hvor mye aluminium deodoranten inneholder, men ingrediensene står i rekkefølge. Det den har mest av står først, sier Berit Granum fra VKM.
Foto: PRESSEFOTOAluminium finnes både i matvarer og kosmetikk, men store menger kan være skadelig.
Mattilsynet har derfor gitt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i oppdrag å sjekke hvor mye aluminium vi får i oss hver uke.
– Vi har konkludert med at befolkningen i snitt ikke får i seg for mye aluminium gjennom mat og drikke. Legger vi til kosmetikk viser undersøkelsen at de som i tillegg bruker antiperspirant, kan få i seg for mye aluminium, sier seniorforsker Berit Granum til NRK.no.
Hun er medlem av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matkontaktmaterialer og kosmetikk og seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.
Får i oss for mye
VKM har sett på hvor mye aluminium personer fra 13-årsalderen og oppover totalt sett får i seg via mat, drikke og kosmetikk per uke.
– Grenseverdien for inntak av aluminium er 2 mikrogram aluminium per kilo kroppsvekt per uke, opplyser Granum.
Disse beregningene er det ikke mulig for forbrukeren å gjøre selv, da det ikke står hvor mye aluminium produktene inneholder på emballasjen.
– Både 13-åringer og voksne kom over det anbefalte nivået, presiserer hun.
Mest i antiperspirant
Aluminium er den aktive ingrediensen i deodoranter med antiperspirant, og det som skal gjøre at du ikke svetter.
Norsk institutt for luftforskning (NILU) har sammen med Mattilsynet sjekket aluminiumsinnholdet i åtte forskjellige deodoranter. (Se tabell)
I Norge er det ingen grenseverdi for hvor mye aluminium produktene kan inneholde.
– Vi har ingen konkrete grenseverdier for hvor mye aluminium som kan finnes i mat og kosmetikk, sier Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet til NRK.no.
Det finnes noen grenseverdier på tilsetningsstoffer i mat, der noen av dem inneholder aluminium, samt noen få på fargestoffer som kan inneholde aluminium.
– Aluminium som et fremmedstoff i mat eller som ingrediens i antiperspiranter finnes det ikke en grenseverdi på, legger hun til.
– En fransk studie utført for noen år siden beregnet 0,6 prosent til å være en trygg mengde. De NILU har testet inneholdt i snitt 4,1 prosent aluminium, forteller Granum.
Vi har ikke sett noen indikasjoner på at grenseverdiene de bruker er helseskadelig, sier Ingrid Fallet fra Aco.
Foto: AcoDenne deodoranten inneholder i følge testen 71 gram aluminium per kilo, men produsenten selv mener den bare skal inneholde 50 gram.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRKAco produserer den av de åtte deodorantene som inneholder mest aluminium.
Aco opplyser at de ikke har sett noen indikasjoner på at grenseverdiene de bruker er helseskadelig.
– Vi har i våre tester sett at for at du skal få en god nok effekt mot svette, må du opp i denne verdien, sier Ingrid Fallet, fagsjef i Aco til NRK.no.
– Kommer det nye studier som tilsier det, vil vi selvfølgelig vurdere dette på nytt, legger hun til.
Deres Cosmica Body Roll on inneholder 71 gram aluminium per kilo, ifølge NILU og VKMs beregninger. Produsenten selv mener tallet er noe lavere.
– Cosmica Body Roll on skal normalt inneholde cirka 50 gram aluminium per kilo, ikke 71 slik testen viser. Dette kan bety at det enten er gjort en feil i selve testen eller at det har vært en feil med selve produktet. Vi jobber nå med å sjekke opp dette, påpeker Fallet.
Kan skade nervesystemet
Kroppen har ikke behov for å få tilført aluminium.
VKM opplyser at det er gjort dyreforsøk både med kort- og langvarig inntak av aluminium via munnen.
- Kortvarig inntak med høye doser har vist lav giftighet
- Langvarig inntak av aluminium er ikke vist å føre til utvikling av kreft
- I høye doser kan langvarig inntak av aluminium gi skader på nervesystemet både i avkom og voksne mus og rotter
Negative effekter på forsøksdyr kan ikke overføres direkte til mennesker, men det er en indikasjon på at for store doser av aluminium kan være skadelig.