Hopp til innhold

– Spray parfyme på blomstene

Strø raspet såpe rundt tulipanene, eller hell på blodmel for å holde rådyr unna blomstene. – Folk gjør mye rart for å redde hagen, sier gartner Tommy Tønsberg.

garden with tulips pink tulips

Det er gjerne rådyr som spiser av tulipanene dine om natten. Men det er mye du kan gjøre for å prøve å holde Bambiene unna blomstene.

Foto: Colorbox

Tommy Tønsberg

– Ta et såpestykke og rasp det opp, og strø rundt og nær plantene, sier gartner Tommy Tønsberg.

Foto: Hageselskapet
Mette Stensholt Schau

– Heng opp ting som blinker for å skremme bort dyr, som folie og cd-plater. Eller noe som lager lyd, råder Mette Stensholt Schau i programmet Grønn glede.

Foto: NRK
Påskeliljer

Påskeliljer er ikke blant rådyrenes favoritter, og påskeliljer liker også norsk klima.

Foto: Maria Elsness

Endelig våkner norske hager til liv, og brune kvaster blir erstattet med grønne spirer. Men det er fryktelig irriterende når du endelig har fått opp noen nydelige vårblomster i hagen, og så blir de spist opp av ukjente dyr i løpet av natten.

– Det er stort sett rådyr som spiser blomstene i hagen på denne tiden av året, og rådyr er et stort problem for norske hager, sier gartner Tommy Tønsberg til NRK.no. Han er tidligere redaktør for bladet Hagetidend, nå eier av staudegartneriet Garden Living.

– Erfaringen med rådyr er at mye hjelper for en kort periode, men de er smarte og lærer seg fort at det likevel ikke er farlig med glitrende, duftende og bråkende skremsler. Så derfor bør man prøve forskjellige metoder mot rådyr, sier Mette Stensholt Schau, programleder for NRKs Grønn glede.

– Rasp opp såpe

Og det er ikke få metoder du kan prøve for å holde rådyrene unna matfatet.

– Folk gjør mye rart for å redde hagen. Du kan selvfølgelig prøve å stenge rådyrene ute fysisk, med hønsenetting rundt blomsterbedene for eksempel. Eller du kan sette bøtter over blomstene om natten. Et viltgjerde rundt hele hagen vil selvfølgelig fungere, men det vil nok de færreste prøve, sier gartner Tønsberg.

Såpe med sterk lukt er mye brukt.

– Ta et såpestykke og rasp det opp, og strø rundt og nær plantene. Jeg har også hørt om folk som sprayer gammel parfyme på plantene. Det som er rart, er at en del triks fungerer noen steder, men ikke i andre hager, sier hageeksperten.


Blodmel blandet med salmiakk …

Blodmel rundt tulipanene skremmer bort rådyra.

Blodmel som gjødsel får du kjøpt på en del hagesentre, og dette skal kunne virke avskrekkende på rådyr.

Foto: Langangen planteskole
Scilla

Scilla er hardføre, og kommer år etter år i hagen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Har du hørt om blodmel? Det er gjødsel du får kjøpt på hagesentre, og som skal ha god effekt mot rådyr.

– Blodmel, møllkuler og pepper i bedet er kjente triks. Dette kan hjelpe mot katter også, forteller programleder Stensholt Schau.

Gartner Tønsberg blander gjerne blodmelet med salmiakk.

– Da får det en ekstra sterk duft, som dyr ikke liker. Og konsistensen blir grøtaktig, slik at du kan legge det rundt blomstene. Du kan dyppe oasisbiter i blodmel, og sette rundt i bedet. Eller du kan også bare strø blodmel rundt plantene, opplyser han.

– Blodmel er ikke farlig for barn?

– Nei, det er ikke skadelig for folk. Det er tørket dyreblod som brukes til gjødsel, sier Tønsberg.

Dropper rådyrenes favoritter

Bambiene er sultne om våren, og kan også prøve seg på knopper på frukttrær.

– Prøv å smøre en blanding av tabasko og egg på skuddene, det liker ikke rådyrene, råder Tønsberg videre.

Vil du ha en frodig hage i disse dager, er det også lurt å plante blomster som ikke er på rådyrenes favorittliste.

– Scilla, påskeliljer, pinseliljer og krokus er løkblomster som ikke er så populære for rådyr, sier Mette fra Grønn Glede. Programlederen anbefaler denne listen over andre planter man bør velge hvis man bor i rådyrets matfat.

– Det jeg vet mange gjør er rett og slett å droppe tulipaner og andre løk som frister rådyrene, og heller legge løk av diverse narsissarter. Altså de som tradisjonelt kalles påske- og pinseliljer. I disse løkene fins et giftstoff som gjør at rådyrene holder seg unna. Narsisser fins i mange varianter, ikke bare de rent gule, og avgir dessuten deilig duft, sier gartner Marianne Utengen i Hageselskapet, til NRK.no.

Tulipan

Når tulipanene endelig blomstrer, kan de fort bli spist opp.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

– Ikke klipp ned tulipanene

Løkblomster er veldig nøysomme og klarer seg godt selv.

– Men løkblomster skal stå et sted som er godt drenert, for hvis de blir stående i vann på høsten og vinteren kan de drukne. Ha gjerne litt grus i bunnen av gropa. De kan gjødsles når de så vidt har kikket opp av bakken og før blomstring. Etterpå skal de få lov til visne ned slik at næringen i blader og stilk går tilbake i løken, sier programleder Mette.

Ikke klipp tulipanene ned etter blomstring, selv om det er fristende når de står der og ikke er pene.

– Da blir de dårligere. Hvis du vil ha dem vekk må de graves opp og få visne på et bortgjemt sted, før du legger dem ned igjen til høsten. Løken blir dårligere etter noen år og blomstene mindre, så det kan lønne seg å kjøpe nye av og til, forklarer hun.

– Tulipaner kan være vanskelig å få til å blomstre på nytt, med mindre du planter de småblomstrede villtulipanene. Men andre løkvekster kommer igjen, for eksempel påskeliljer- som er mye bedre tilpasset vårt norske klima. Krokus kommer også gjerne igjen år etter år, opplyser gartner Tønsberg.

Et råd når du planter tulipanløk om høsten:

– Plant annenhver tulipanløk med spissen opp og ned. Da får du lengre blomstring fordi de som ligger opp ned må vokse rundt løken før de kommer opp, og da får du tulipaner i blomst over en lengre periode, tipser Stensholt Schau.

Stemor

Stemorsblomster blomstrer lenge hvis du planter dem ut nå.

Foto: Maria Elsness

Stemoderlig blomstring nå

Trenger du noe pent i hagen akkurat nå, så er stemorsblomster smart. Stemorsblomster holder seg pene lenge utover våren.

– Du kan plante stemorsblomster ut allerede, de tåler minusgrader. Når de blir lange og tynne utover sommeren, kan du klippe dem ned, og la dem stå skyggefullt utover sommeren. Da vil de blomstre senere i sesongen igjen, avslutter Tommy Tønsberg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)