Hopp til innhold

– Dette kosttilskuddet gjør deg slank

Det er det eneste som gikk gjennom nåløyet i EU.

Medical Pill

Kostfiberet glucomannan selges som både kapsler og pulver, samt mel, som kan brukes i matlagingen. Japanske shiratakinudler er rike på glucomannan.

Foto: Coloubox

I USA har de nå godkjent en pille som skal ha slankende effekt. Men kanskje er det ikke nødvendig å ty til medisiner for å få bort de ekstra kiloene.

EU har kommet med en liste på 222 helsepåstander det er lov å bruke.

Blant disse finner du påstanden om at kosttilskudd som inneholder glucomannan, eller konjak, faktisk hjelper deg til å gå ned i vekt.

Det er den eneste slankepåstanden som omhandler kosttilskudd som er godkjent.

Gjør deg mettere

Glucomannan er et kostfiber fra konjakroten (Amorphophallus konjac). Fiberet er vannløselig, og fungerer slik at det sveller i magen og gjør deg mettere.

Det er altså sannsynlig at du spiser mindre om du tar dette kosttilskuddet, og ergo går ned i vekt.

Skal du påstå at dette er et slankemiddel kan du ifølge EU bare si det om midler som inneholder ett gram glucomannan per dose.

Videre skal inntaket være tre gram daglig, fordelt på tre doser som inntas før mat, sammen med ett til to glass vann. Energiinntaket skal for øvrig være begrenset i perioden glucomannan benyttes.

LES OGSÅ: Kosttilskudd - ikke alltid så lurt

Lavere vekt og redusert kolesterol

En klinisk studie som pågikk over åtte uker har vist at denne slankemetoden medførte betydelig vektreduksjon hos overvektige testpersoner.

Testpersonenes kolesterolnivå gikk også kraftig ned, og ingen av dem rapporterte om negative bivirkinger ved å ta kosttilskuddet.

Glucomannan fås kjøpt som både kapsler og pulver, samt mel, som kan brukes i matlagingen. Japanske shiratakinudler er rike på glucomannan.

Googler du ordet «glucomannan» eller «konjak» finner du raskt forhandlere som selger glucomannanprodukter.

- Ikke for alle overvektige

Tina Hamelten

Klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

Foto: Privat

Ok. Glucomannantilskudd tatt på riktig måte virker åpenbart om du vil ned noen kilo. Men er det en god slankemetode?

– Ja og nei, sier klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

– Jeg tenker jo at det er helt greit å ta dette kosttilskuddet om det virker, så lenge man ellers gjør de riktige tingene rent helsemessig. Men det handler jo også om hvem som tar dette middelet.

– Hva mener du med det?

– Normalvektige bør jo ikke ta det. Og overvektige som spiser lite bør heller ikke ta det. Det er ikke farlig å redusere kaloriinntaket sitt, men du må sørge for å innta så mye mat at du får i deg næringsstoffene du trenger. Noen ganger blir jeg overrasket over hvor lite enkelte mennesker på slanker'n spiser. Dette er ikke et middel for dem.

– Hvem, om noen, vil du anbefale det til, da?

– Overvektige mennesker som spiser for mye.

– Hva er egentlig den beste slankemetoden?

– En fornuftig og tilstrekkelig kostsammensetning, samt økt aktivitet. Det er kjedelig, men sant.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)