Mange tror det er smart å spise kosttilskudd for å være på den sikre siden. Det kan hende de tar alvorlig feil.
- Les også:
Kosttilskuddene og vitaminpillene er en stadig økende millionindustri her i landet. For å være helt sikre på å få i oss de næringsstoffene kroppen trenger, gumler vi "sunne" tabletter og piller som aldri før.
Men det er ikke alltid så lurt. I verste fall øker risikoen for å pådra seg lungekreft!
Det paradoksale - men forståelige - er at mange helgarderer med kosttilskudd selv om de lever et sunt liv med en god og balansert hverdagskost.
Lagres i kroppen
Vitaminer er selve klassikeren blant kosttilskuddene. De finnes i to hovedgrupper, fettløselige og vannløselige.
De vannløselige vitaminene B og C skilles ut med urinen, og gir ingen stor grunn til bekymring for overforbruk. Riktignok kan de skape problemer som magesår på grunn av høyt syreinnhold. Men kroppen kvitter seg med dem.
Da er det mer grunn til å slå alarm om de fettløselige vitaminene D, E og A. Dette er vitaminer som lagres i kroppen og som kan skape store problemer hvis man får for mye av dem.
Og det kan skje hvis man allerede får det kroppen trenger gjennom maten man spiser. I verste fall kan man risikere lungekreft ved for høyt inntak av fettløselige vitaminer.
Rådet fra Puls-eksperten, doktor Jørgen Skavlan, er at man ikke trenger tilsetninger av denne typen om man ellers har et normalt godt norsk kosthold.
Unntaket er den daglige dosen med tran, mener Skavlan.
- Gode råd om vitaminer og kosthold fra Sosial -og helsedirektoratet: