Navnet «kvenkokken» fikk Stig Arnt Arvola i forbindelse med Skallelv-festivalen i august. Navnet likte han så godt at han vil ta det i bruk.
Da han kjøpte den gamle forfalne skolen på Andersby, et lite nes som stikker ut i Varangerfjorden noen kilometer innafor Vadsø, fant han like godt ut at han skulle sette den i stand. Nå er den restaurert og i samme stand som den var da den blei flytta til Andersby i 1930. Opprinnelig var den bygd på Kiby i 1860.
Skolen framstår i ny drakt
Arvola viser stolt fram den gamle skolen slik den nå står.
Rundt omkring står det malingsbokser, rester fra byggearbeidet som skal fjernes. For han er ikke ferdig med alt.
– Men alle de store tingene er tatt, sier han.
Også gamle gjenstander, skap og møbler står spredt rundt omkring. Bygget består av to rom i tillegg til gangen, et lite kjøkken på sju kvadratmeter som var lærerværelse og selve klasserommet som er en del større.
– Det var ikke gjort noe med bygget siden 1960, men det var heldigvis lite råteskader, bare litt i taket og litt på bunnsvillene.
Et tilbygg som blei satt opp etter krigen og var tenkt å være lærerbolig, fikk han rive ned. Det var pillråttent, sier han.
Vil satse på kvensk og finsk mat
Stig Arvola er baker og konditor, men har i noen år drevet med catering og produksjon av fiskemat som han selger lokalt i Varangerområdet.
Når han får skolen ferdig får den ivrige og engasjerte bakeren nok en ting å stå i med. I skolens klasserom skal han legge til rette for møtevirksomhet og selskapslokale og utafor skal det bli et lite tun der han kan ha forskjellige arrangementer.
Og så vil han satse på kvenske og finske mattradisjoner, slik han husker dem fra barndommen og slik han har fått dem fortalt. Hans familie på farssida kom til Neiden fra Finland.
– Jeg er veldig interessert i den finske matkulturen som de tok med seg hit. Jeg har lagd veldig mye surdeigsbrød og stekt «på herten». Det er en tradisjon som jeg har lyst til å føre videre.
Stekt på herten betyr at man steiker brødene på bunnen av en steinovn.
Dette er kulturen han har med seg, rømmekolla, spekelaks som de også kalte fingerlaks fordi de skar laksen over fingeren, surdeigsbrød, rabarbra og supper av ulike slag.
– Det er gode minner, sier han og håper han kan servere for eksempel rømmekolla i de nye lokalene når de er ferdig. Blant anna turister vil han servere finsk og kvensk mat.
– Og samtidig kan de få med seg historien også, sier han.
– Fake, nei, nei, nei ...
Stig Arvola er opptatt av at ting skal være autentisk. Derfor har han tatt vare på gamle ting fra skolestua, som de gamle taklampene, originale glasskupler fra 30-tallet.
– Skal det være ordentlig, så skal det være ordentlig. Det skal ikke være noe juks og fanteri, her er det kun det originale som teller, sier han.
Flere av de gamle skolebenkene som står igjen, er originale. Og en av dem er spesiell.
– Kan du gjette hvor den kommer fra? spør han.
Ingen klarer nemlig det. Den er over 100 år gammel og kom fra Grønland til Vadsø på 70-tallet med en dansk tannlege som hadde med seg sitt flyttelass.
Utendørs skal han også bygge opp et uteområde der folk kan kose seg. Her skal han bygge en gapahuk som kan dreies på, så man kommer i le av vinden.
– Den originale utedoen er til reparasjon og skal komme på plass. Den har to hull, et lite for barnerumpe og et stort for en voksenrumpe.
Et bakeri med en gammeldags steinovn, en røyksauna og en vanlig sauna har han også planer om å bygge opp.
– Det er jo den store tradisjonen til kvenene, det var brød og det var sauna, ler han.
Han har nå fått tillatelse til å sette opp et sanitærbygg, og satser på å få det opp til våren.
– Og de andre småtingene som er veldig spennende, jeg holder noen kort inntil brystet, sier han hemmelighetsfullt.