Hopp til innhold

– Hvis vi skal forsvare hverandre er det også viktig at vi kjenner hverandre

Teaterkrefter på Nordkalotten går sammen om en grenseoverskridende forestilling om livet i nord. – Vi kan vise vei når et tettere nordiske forsvarssamarbeid nå aktualiseres, mener Inger Birkelund i det nye Kvääniteatteri.

Folkene bak teatersamarbeid på Nordkalotten

Kulturarbeidere fra både Norge, Sverige og Finland er det i det nye teaterprosjektet som skal fortelle om livet og om identitet i nord.

Foto: Kjell Kangas / Tornedalsteatern

– Hvis vi skal forsvare hverandre så er det også viktig at vi kjenner hverandre og vet hva vi står for, sier Birkelund.

Det nye teatersamarbeidet over grensene i nord kan bidra til det og dermed kan det bli lettere å forsvare hverandre hvis det skulle komme en trussel man må håndtere i lag, mener hun.

Prosjektleder Inger Birkelund, Kvääniteatteri

Inger Birkelund

Foto: Laila Lanes / NRK

Teatersamarbeidet er det Tornedalsteatern, Kvääniteatteri og den nordfinske kunstnergruppen Piste Kollektiivi som har starta. Sammen skal de sette opp forestillingen «Pohjonen Davvi Norr», om livet på Nordkalotten. Den skal ha premiere i Tärendö i oktober og kommer til Nord-Norge i november.

– Viktig med samarbeid over grensen

Det nye Kvääniteatteri er under stiftelse på Storslett. Teatersjef Frank Jørstad er enig med Birkelund og sier dette prosjektet er viktig på mange nivåer.

Frank Jørstad

Frank Jørstad

Foto: Laila Lanes / NRK

Vi står nå i en tid med uro og konflikt og da ønsker vi å bygge bro over landegrenser og hindringer. Man snakker på mange nivåer, i hvert fall i Norge, om at det kommer til å bli et sterkt nordisk samarbeid framover.

Han viser til at kunstnere har samarbeida over grensen lenge.

– Kunstinstitusjoner som samarbeider over grensene kan være veivisere for videre samarbeid på flere nivåer i nordisk samarbeid.

Les også Tettere samarbeid over grensen i nord

Kilpis

Finnes det en felles identitet?

Målet med produksjon til de tre teaterinstitusjonene er å lage en multikunstnerisk og flerkulturell forestilling om nord – med varierende uttrykk, språk og lyder.

Gjennom prosjektet ønsker de å finne ut om det er en egen identitet i det å være fra nord, om denne identiteten finnes i både Norge, Sverige og Finland, sier Birkelund.

– Og så handler det litt om hvordan folk som kommer utenfra har sett på oss, både de som kommer i dag som turister og reisende som til alle tider har vært her.

Denne uka har de arrangerte workshop på Tornedalsteaterb i Pajala. Det betyr at de har begynt å lage forestillingen, litt etter litt, del for del.

Fra workshop rundt forestillingen Pohjonen-Davvi-Nord

Arbeidet med forestillingen har starta, på workshop har staben vært i mange slags aktiviteter.

Foto: Kjell Kangas / Tornedalsteatern

– Et drømmeprosjekt

For teatersjef for Tornedalsteatern i Pajala, Erling Fredriksson, er det en drøm han lenge har hatt, å kunne skape teater over grensene i nord.

– Denne idéen om et samarbeid mellom Tornedalsteatern og Kvääniteatteri har eksistert lenge og også tanken om å få med den finske siden.

Han ønsker seg en produksjon som kan turnere i alle de tre landene.

– Den drømmen lever, sier han.

Erling Fredriksson og gjengen rundt Pohjanen-Davvi-Nord

Erling Fredriksson med kontrabassen sammen med en del av ensemblet.

Foto: Kjell Kangas / Tornedalsteatern

Les også Teatersamarbeid over grensen i nord styrkes

Underjordiske på Kyläpeli

For regissør Ida Løken Valkeapää, som er ansatt ved Kvääniteatteri, er dette midt i blinken. Hun har tatt teaterhøgskolen i Helsingfors og snakker finlandssvensk og forstå litt finsk, norsk og litt samisk. Hun er fra Oslo, men bor i Nord-Norge, og elsker det.

 Ida Løken Valkeapää

Ida Løken Valkeapää

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Noe av det jeg elsker med å bo i nord, er det mangekulturelle som lever side om side og som gjør det så rikt. Og det er kanskje også derfor jeg har fått tro på dette prosjektet. Det er et drømmeprosjekt også for meg, sa hun.

Forstillingen skal ha premiere i Tärendö 22. oktober og skal så på turné til Rovaniemi og Torneå på finsk side, så tilbake til Sverige til Luleå, Övertorneå og Karesuando. Så kommer forestillingen til Storslett den 10. november og Tromsø 12. november.