Hopp til innhold

Slik feires kvenfolkets dag i år

16. mars nærmer seg og kvenfolk over hele landet gjør seg klar for kväänikansan päivä, kvenfolkets dag. Se hvordan dagen feires

Kvenflagget ved NRK

Kvenfolkets dag feires den 16. mars.

Foto: Laila Lanes / NRK

Nå er det ikke lenge igjen til kvenenes største dag, Kvenfolkets dag – Kväänikansan päivä. Hvert år blir feiringen større og i 2022 skal fem nye kommuner heise kvenflagget, for å hedre dagen.

Ønsker du å delta i feiringen? NRK Kvensk har laget deg en oversikt over arrangementer rundt om i landet.

Trykk på lenkene under for å gå direkte til din hjemplass.

Skjer det noe i din kommune? Har vi glemt noe? Send gjerne en e-post til tomi.vaara@nrk.no. Saken oppdateres regelmessig frem mot 16. mars.

Vesisaari/Vadsø

Vadsø er kjent som kvenenes hovedstad i Norge, dagen skal feires og kvenflagget skal heises. Både Troms og Finnmark fylkeskommune og Vadsø kommune skal heise kvenflagget, og i samarbeid med Vadsø næringsforening markerer den lokale kvenforening dagen i butikkvinduene med plakater med kvenske ord og uttrykk.

Kvensk språksenter i Vadsø og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum skal avslutte dagen med et arrangement på museet. Kvelden vil by på underholdning, konkurranser, taler og lett servering. Les mer her.

Kirkkoniemi/Kirkenes

Grenselandsmuseet, Varanger museums avdeling i Kirkenes, skal heise kvenflagget på Kvenfolkets dag. I tillegg inviterer museet til lunsjforedrag om kvenvotten om formiddagen. Les mer.

Kappa/Nordkapp

Den nordligste kommunen Nordkapp, Kappa, skal også i år feire Kvenfolkets dag. Et enstemmig formannskap besluttet at kommunen for første gang skal heise det kvenske flagget for å markere dagen.

I tillegg holder Nordkappmuseet i samarbeid med Kvensk institutt – Kainun institutti og Nordkapp menighet ulike arrangementer. Om kvelden blir det gudstjeneste på Menighetshuset og deretter fortsetter programmet på museet. Der blir det utstilling med Idar Kristiansen og et foredrag «Kvener før og nå» av Hilde Skanke og Mari Keränen fra instituttet. Les mer her.

Pyssyjoki/Børselv

I den kvenskspråklige kommunen Børselv skal den lokale kvenforening feire dagen kl. 18.00 på Kvensk institutt – Kainun institutti.

Lemmijoki/Lakselv

Som vanlig, skal Porsanger kommune heise kvenflagget på Kvenfolkets dag. Porsanger kvenske språksenter, Porsanger museum, Kvensk institutt og den lokale kvenforeningen feirer også dagen på lokalet til språksenteret på formiddagen. Les mer her.

Kvenfolkets dag ble i fjor markert blant annet i Lakselv med unger fra blant anna Bærtua barnehager der de har lært seg kvensk.

Alattio/Alta

I anledning Kvenfolkets dag gir UiT Norges arktiske universitet en musikalsk gave til kvenfolket i Alta. Den kvenske musikkgruppen Trio Raisista skal holde konsert på Kvenfolkets dag i Nordlyskatedralen, og UiT har lagt ut 4000 gratisbilletter. . Her er lenken til billetter.

I tillegg skal den lokale kvenforening i samarbeid med Alta museum feire dagen på museet. Dagen starter utenfor museet hvor iskunstneren Laila Kolostyak skal lage en kvenrose i is. Arrangementet innendørs starter om ettermiddagen og inneholder kvensk musikk og Åshild Karlstrøm Rundhaug sitt foredrag om sin ferske kokebok «Baketradisjoner i Kvenland». Les mer her.

Trio Raisista, ved Peter Vang, Kristin Mellem og Øystein Fredriksen

Trio Raisista spiller tradisjonsmusikk, viser og salmer fra Havlandet. Musikkgruppen har sitt ankerfeste i Nord-Troms, og består av Kristin Mellem, Øystein Fredriksen og Peter Vang.

Foto: Johannes Vang

Kaarasjoki/Karasjok

Karasjok kommune skal heise kvenflagget utenfor rådhuset i Karasjok.

Naivuono/Kvænangen

Som mange andre kommuner i Troms og Finnmark, skal også Kvænangen kommune heise kvenflagget. Barn i barneskolen og i barnehage vil få utdelt et aktivitetshefte fra språksenteret og kommunen, og språksenteret lover at alle på skolen vil få noe godt til lunsj. I tillegg har barnehagen og de ulike trinnene i skolen opplegg med aktiviteter og kvensk språk.

En større felles feiring skjer på Kjækan skole om ettermiddagen. Der skal Kvænangen qven og sjøsamisk forening serverer kaffe og kake, og det vil bli aktiviteter både for barn og voksne. Les mer.

Raisi/Nordreisa

Kvenfolkets dag feires bredt i Nordreisa kommune i år. Dagen starter med flaggheising og deretter blir det arrangementer i løpet av dagen på Halti kulturscene, menighetshuset og i kirken.

På kulturscenen blir det blant annet foredrag om tjærebrenning, og statsminister Jonas Gahr Støre skal gi sin digitale hilsen. Nordreisa sokn holder både et lite arrangement på menighetshuset og gudstjeneste på Nordreisa kirke. Dagen avsluttes med «Kvenpub» på Luggeføre. Les mer her.

Yykeä/Lyngen

I Lyngen holder forfatter Arne Johan Nilsen et foredrag om sin nye bok «Samer i isen» på MIT FabLab. Arrangøren Lyngen kvensk-finsk forening serverer i tillegg kvenskfinsk mat på lokalet. Les mer her.

Kaivuono/Kåfjord

Alf E. Hansen skal holde foredrag «Kvenske kulturminner – er det noe verdt» på Røde Kors huset i Birtavarre i Kåfjord. På samme sted skal også den lokale kvenforeningen ha medlemsmøte, middag og orientering om foreningens arbeid om kvelden.

Storfjord

Om ettermiddagen skal den nordnorske musikeren Trine Strand holde sin musikalforestilling «Mor Gustava» i Storfjord. Les mer.

Tromssa/Tromsø

I Tromsø skal både Tromsø kommune og Troms og Finnmark fylkeskommune flagge på Kvenfolkets dag. Tromsø kvenforening starter feiringen allerede på søndag og markerer dagen med Kvääniviikko - Kvensk uke. Det vil si at man kan delta på en rekke ulike aktiviteter i løpet av hele uken. Les mer her.

UiT Norges arktiske universitetet markere også Kvenfolkets dag i Tromsø. Førstelektor, dosent Mikko Heikkilä holdet en forelesning om etymologien av navnene kven, Kvenland og kainulainen om ettermiddagen på Universitetsbiblioteket. I tillegg stiller universitetet opp med en bokutstilling «Kvenenes historie fortalt gjennom bøker».

Lavangen

Lavangen kommune skal for første gang markere Kvenfolkets dag med å heise kvenflagget.

Grovfjord

Også i Grovfjord markeres kvendagen for første gang. Her vises film og grovfjordringen Astrid Marskad skal holde foredrag på Huset i Havet, Grov. Les mer

Tronjami/Trondheim

I Midt-Norge feires kvenfolkets dag i fylkeshovedstaden Trondheim. Dagen starter med tradisjonell flaggheising utenfor Trondheim rådhus og om ettermiddagen gjentar den lokale kvenforeningen bålbrenningen i Korsvika på Lade.

Lysboksen på Rockheim blir lyst opp med grafikk av kvenflagget. Les mer.

Rockheim i kvenske farger

I år ble lysboksen på Rockheim lyst opp med grafikk av kvenflagget for første gang. Nå skal det skjer igjen.

Foto: Privat

Peruna/Bergen

Bergens byråd har sagt ja til flagging på Kvenfolkets dag og byen skal heise kvenflagget for å hedre kvenfolket og bidra til å øke forståelsen av kvensk kultur, språk og identitet.

Horten

Horten kommune har også sagt ja til å flagge på Kvenfolkets dag for første gang. Det skjer ved rødhuset om morgenen med en liten markering med ordfører til stede. Dagen vil også bli feiret med fest og sosialt samvær på Horten frivillighusom ettermiddagen. Her vil blant annet Sannhets- og forsoningskommisjonens kommisjonsleder Dagfinn Høybråten og statssekretær Nancy Porsanger Anti delta.

Ellers inneholder kvelden presentasjoner av kvendrakten og den nordnorske tegneserien Nils og Magga. Les mer her.

Tønsberg

Som Horten, skal også Tønsberg kommune flagge på Kvenfolkets dag for første gang. Heisingen skjer ved rådhuset om morgenen.

Moss

Det er også Moss kommune som skal markere Kvenfolkets dag med flaggheising om kvenflagget rekker fram. Ordfører Hanne Tollerud har satt seg inn i kvenenes historie og syns det er naturlig at de markerer dagen. «Kvener er en nasjonal minoritet og det minste vi kan gjøre er å markere Kvenfolkets dag og heise flagg, og på den måten vise anerkjennelse», sier hun.

Uslu/Oslo

I hovedstaden blir kvenflagget igjen heist ved Oslo rådhus med Oslos ordfører Marianne Borgen. Oslo kommune har heist kvenflagget på kvendagen siden 2020.

På ettermiddag skal den lokale kvenforeningen feire dagen i Sangerhallen. På arrangementet deltar blant annet Oslo kommune og Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Fra heising av kvenflagg i Oslo

Kvenflagget ble heist første gang i Oslo i 2020.

Foto: privat