Hopp til innhold

– I dag kan ny musikk like gjerne være reggae fra Tornedalen

The Meänland spiller reggaemusikk fra Tornedalen – nå har de fått innpass på ny musikkfestivalen Ilios i Harstad.

Reggaebandet The Meänland på skolekonsert i Harstad under Iliosfestivalen

The Meänland holdt konsert for ungdomsskoleelever i Harstad torsdag, fredag kveld spiller de reggae-musikk på Iliosfestivalen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

For 27. gang er det Ilios-festival i Harstad, festivalen for ny musikk.

Da skulle man kanskje ikke tro at det var plass til reggae, men det har festivalledelsen gjort noe med. For festivalen har utvikla seg fra å være en festival med mye «ny musikk» til å inneholde flere ulike sjangere, med blanding av alt fra klassisk til rock.

Og da er også det blitt plass til reggae, sier festivalsjef Anders Eriksson.

– Samme kultur, samme språk

«Reggae fra Vittula» er navnet på konserten fredag kveld. Stedet Vittula i Pajala er mest kjent fra Mikal Niemis roman «Populærmusikk fra Vittula». Men bandet innrømmer at de ikke er fra Vittula, heller ikke fra Pajala kommune. De er fra Haparanda.

– Det er på meänkieli vi synger, eller tornedalsfinska, det er i prinsippet det samme sjøl om Pajala ligger 20 mil unna, sier Jani Nikola, som spiller bass.

– Haparanda er i samme elvedal, vi ligger nede ved munningen og Pajala ligger 200 km opp, så det er samme kultur, samme språk, skyter vokalist Adam Huuva inn.

Om hvorfor det blei reggae sier Huuva:

– Jeg ville gjøre språkpolitisk inntrykk i Sverige og høyne statusen på finsk og tornedalsfinsk, og reggae har en politisk karakter og stempel fra tidligere og det er brukt politisk, sier han.

Reggae også på skolekonsert

Festivalsjef Anders Eriksson sier Iliosfestivalen har endra karakter.

Anders Eriksson

Anders Eriksson, festivalsjef for Iliosfestivalen, mener folket i Tornedalen, som snakker meänkieli eller tornedalsfinsk, er en betydelig del av identiteten på Nordkalotten og derfor er det naturlig å gi dem plass på festivalen.

Foto: Øyvind Arvola

– «Ny musikk» for 20 år siden var absolutt «pling plong», men i dag kan det like godt være reggae fra Tornedalen eller samisk musikk eller hva som helst. Det er morsomt å ta fram de som snakker meänkieli, det kan være kanskje en 40–50 000 mennesker eller noe sånt så det er en betydelig del av identiteten på Nordkalotten, sier han.

Med på programmet var også en skolekonsert torsdag formiddag der rundt 300 elever deltok.

– Det er et veldig fint samarbeid med kommunen her i Harstad gjennom DKS-ordningen (Den kulturelle skolesekken), jeg syns det er fint at ungdommen på ungdomsskolen får et innblikk i hva vi har her på festivalen av kultur og uttrykk, sier han.

For bandet er det stort å få komme til Iliosfestivalen og spille. Fredag kveld går hovedkonserten av stabelen.

– Da kan folk vente seg noe annerledes enn de hører på ellers, tror jeg. Det er helt enkelt «jätteroligt» å få komme hit, det er alltid morsomt å spille utenlands, sier Jani Nikola.