Hopp til innhold

– Godt å tilbringe tid i lag

Kvener fra Norge og Sverige har for første gang hatt et felles stort arrangement. Det var deres kultur, språk og historie som stod i fokus da rundt 50 mennesker møttes i Kiruna. Samtalene gikk mye på meänkieli og kvensk.

Vertene

Vertene Alf E. Hansen og Göran Johansson mener det er viktig at kvener og tornedalinger lærer å kjenne hverandre og har en arena for å treffes. - Vi har så mye til felles, sier de.

Foto: Tiia Grøn / NRK

Daniel Särkijärvi lærer barn meänkieli gjennom lek.

Barna hadde eget opplegg under seminarene i Kiruna. Gjennom lek og fantasi fikk de lære meänkieli.

–Vi er ett folk

– Det er flott å være her, man får for det meste snakke meänkieli. Minoritetsspråket er plutselig majoritetsspråket, sier Daniel Särkijärvi fra Kalix. Han syns det var godt å få tilbringe tid med kvener fra Norge.

– Det er fantastisk å se at når man snakker meänkieli til de, så svarer de på kvensk og man ser hvor like språk de er. Da føler man at vi er ett folk.

Ett språk, en kultur, ett folk – det var også navnet på det fire dager lange seminaret som ble arrangert av Norske Kveners Forbund og Lantalaiset i Sverige. Programmet bestod av foredrag og utflukter.

Kaffepause

Sören Fjällborg, Ulf Korteniemi og Daniel Särkijärvi koste seg med en kopp kaffe i regnværet.

Foto: Tiia Grøn / NRK

Tradisjonell notdraging

En av utfluktene tok deltakere til Paitasjärvi der innbyggere fortsatt driver med notfiske, en gammel kvensk tradisjon. Fangsten ble grillet på bålet og servert til alle. Terje Danielsen fra Lemmijoki, Lakselv, tok intuitivt ansvaret for tilbreding av den ferske siken.

– Jeg ville komme hit og se hvordan de med vår kultur her i Sverige lever og høre hva de har å si. Jeg har lært mye og blitt kjent med mange nye mennesker, sier han.

Terje Danielsen

Terje Danielsen fra Lemmijoki med en grillet sik rett fra bålet.

Foto: Tiia Grøn / NRK
Fangst

Det ble en fin fangst da deltakere fikk være med på tradisjonell notdraging.

Foto: Tiia Grøn / NRK

Smertefull fortid og håpefull framtid

Daniel Särkijärvi og Terje Danielsen syns begge at foredragene på programmet var givende og lærerike.

Terje Aronsen

Terje Aronsen holdte foredraget Kipu - Smerte om sine opplevelser med fornorskning.

Foto: Tiia Grøn / NRK

– Det har vært trist, men interessant å høre at det har foregått en hard fornorskning i Norge, akkkurat som i Sverige. Det er spesielt sterkt å høre personlige historier fra folk som har opplevd det. Det får følelsene frem, og forståelsen av hvorfor jeg ikke har fått lære meänkieli som mitt sterkeste språk, sier Särkijärvi.

Samtidig bragte samholdet mellom norske kvener og svenske tornedalinger mye positivitet, og mot til å se framover.

Diskusjon

Svenske og norske deltakere utvekslet erfaringer av konkrete tiltak for å holde kulturen levende.

Foto: Tiia Grøn / NRK

– Vi har klart å skape et fundament som vi nå kommer til å bygge videre på. Det blir nye arrangementer i årene som kommer, slik at vi klarer å redde en kultur som to lands regjeringer tidligere nesten greide å fjerne, skriver arrangørene på kvener.no.