Hopp til innhold

26 videoer – 78 kvenske ord og uttrykk

Nå kan du få anledning til å lære noen ord og fraser av språket beste- og oldeforeldre til mange av oss snakka. 26 videosnutter ligger klar til fritt bruk på NRK Kvensk.

Barn ved Bærtua barnehage

Barn i Bærtua barnehage i Lakselv har hjulpet NRK med å lage opplæringsvideoer.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det kvenske språket og den kvenske kulturen er i medgang, flere og flere tar fram sin kvenske historie. NRK ønsker å bidra til at språket igjen blir brukt der det er mulig. Derfor har vi laga 26 korte videosnutter der du kan lære deg noen kvenske ord og uttrykk.

Siden vinteren 2019 har vi publisert en video hver uke. Onsdag 27. november legges siste ut. Nå er samlingen komplett.

Behov for tilbud til barn og unge

Vi har fått hjelp til å lage videoene av barn og unge som lærer seg kvensk i den kvenske avdelingen Krøkebærstua i Bærtua barnehage i Lakselv i Porsanger og ved Manndalen barne- og ungdomsskole i Kåfjord. I til sammen åtte dager var vi sammen med dem før jul i 2018. I videoene presenterer vi enkle ord og setninger i ulike hverdagssituasjoner.

Pizzaspisere i Manndalen

Elever fra Manndalen skole har også bidratt. Her fra ve. Iver Hansen, Adam Eriksen, Peder Hovdenak Isaksen, Kristoffer Myrland og Levi Vangen. Her spiser de pizza stekt i steinovn i Manndalen, i videoen kan du lære hva steike og ovn heter på kvensk.

Foto: Laila Lanes / NRK

NRK åpna i desember 2017 det nye tilbudet til kvener og norskfinner, NRK Kvensk.

Før nettsiden blei etablert spurte NRK mange om hva de ønska seg på det nye nettstedet. Da viste det seg at det ikke minst var et innhold som treffer barn og unge og foreldre med barn.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk, ofte med kvenske aner, som ønsker å lære seg og ikke minst sine barn noen kvenske ord, sa distriktsredaktør i NRK Troms Nina Einem den gang.

Videoene gir langt fra noen full opplæring i det kvenske språket, men NRK håper de kan inspirere både barn, unge og voksne til å starte med å lære seg kvensk og ta det kvenske utryddingstruede språket i bruk.