Hopp til innhold

Kvenske kunstnere får sitt eget forbund

– Vi vil fronte og synliggjøre både kvener og kvensk kunst, og gi kvenske kunstnere sin plass i kunstnermiljøet i Norge, sier billedkunstner Liv Bangsund. Hun er en av de tre kunstnere som stå bak det nye forbundet.

Kven Connection

Kunstutstillingen Kven Connection blei vist høsten 2017 og sommeren 2018 ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Et av objektene som var med var dette fotografiet ved Katariina Angeria, Merja Briñón og Sonja Siltala, med navnet Pagans/Pakanat.

Foto: Sonja Siltala / Sonja Siltala

I noen år nå har det vært snakk om et eget forbund for kvenske kunstnere. Idéen ble fremmet av billedkunstner Liv Bangsund da hun ga et intervju til Ruijan Kaiku våren 2020.

– Tiden er overmoden for kvensk kunstnersamarbeid, kommenterte Bangsund blant annet til den kvenske nyhetsavisen.

Nå, over et år senere, kommer Bangsund sammen med kunstnerne Maija Liisa Björklund og Åsne Kummeneje Mellem ut med en gladnyhet. Kvensk kunstnerforbund skal ha sitt stiftelsesmøte under den kvenske kulturuken i Vadsø.

– Nå er tiden inne for å vise at det finnes kvenske kunstnere både i Norge, Sverige og Finland, sier Bangsund til NRK Kvensk.

Vil ha fokus på unge kunstnere

Kvensk kunstnerforbund skal være en faglig organisasjon. Den skal ha som formål å ivareta sine medlemmers faglige, økonomiske, sosiale og ideelle rettigheter og interesser.

Målet til forbundet er å fronte og synliggjøre både kvener og kvensk kunst, og gi kvenske kunstnere en plass i kunstnermiljøet i Norge. I tillegg vil forbundet være en møteplass og rådgivende organ.

Ifølge Björklund og Bangsund finnes det i dag mange som uttrykker sin kvenske identitet gjennom kunst, men som ikke vet om hverandre.

– Vi føler at det kan være en fordel å stå sammen og støtte hverandre. Det er hovedtanken bak forbundet, sier Bangsund.

Mens forbundet vil jobbe for å revitalisere den kvenske kulturarven, vil det ha fokus på nåtiden og fronte spesielt unge kvenske kunstnere. Forbundet vil at unge kunstnere skal kjenne seg igjen i den kvenske kulturarven.

Ved å engasjere unge kunstnere i et kvensk kunstnerforbund, vil terskelen være lavere for å utforske det kvenske gjennom kunsten.

Ved å samle kvenske kunstnere på et sted, får forbundet også en oversikt over hvem som er en del av miljøet. Slik kan institusjoner og organisasjoner ta kontakt med forbundet om de ser etter kvenske kunstnere.

– Folk kan kontakte oss om de ønsker å få tak i eksempelvis kunstnere, utstillingsprodusenter eller kuratorer, sier Bangsund.

Skal være forbundet for alle kunstnere

Kvensk kunstnerforbund skal være et nasjonalt forbund. De som ønsker å bli medlem, må søke medlemskap. Dette skjer ved å sende inn en søknad og portfolio, sier Maija Liisa Björklund.

I starten skal forbundet bare ta inn billedkunstnere, kunsthåndverkere og kunstfotografer, men senere kan også kunstnere fra andre felt søke medlemskap.

Maija Liisa Björklund, kunstner fra Tromsø

Maija Liisa Björklund har sine kvenske aner fra Bomstad Gård i Nordkjosbotn, og er dessuten halvt finsk fra morssiden.

Foto: Liisa Koivulehto / Liisa Koivulehto

– Først tar vi inn folk fra vårt eget felt. Slik har vi kompetanse til å vurdere søknader. Når forbundet i framtiden får medlemmer som har kunnskap fra andre felt, kan vi også begynne å ta inn medlemmer med andre kunstneriske uttrykk.

Det er den beste løsningen, nikker Bangsund.

– Det er ikke nok kvenske kunstnere til at det er praktisk å danne eksempelvis egne forbund for kvenske forfattere og teaterfolk. Vi må stå sammen.

Etnisitet skal ikke være et kriterium for medlemskap. Det understreker både Bangsund og Björklund.

I Norge har ikke kvener et eget register over hvem som er kven. Derfor vil kunstnerforbundet heller ikke å ha det som et kriterium. Om man identifiserer seg som kven eller utforsker det kvenske gjennom kunsten, er det nok.

Kunstutstilling Kven Connection under forberedelser.

Kunstutstillingen Kven Connection blei vist høsten 2017 og sommeren 2018 ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Maija Liisa Björklund som nå er med på å starte kvensk kunstforbund, var en av bidragsyterne.

Foto: Monica Milch Gebhardt / Varanger museum/Monica Milch Gebhardt

– Om du uttrykker din kvenske identitet eller utforsker det kvenske gjennom kunsten, er det kvensk kunst. Når du søker medlemskap i forbundet, må du kun forklare hvorfor din kunst er relatert til det kvenske, sier Björklund.

Kunsten man jobber med må heller ikke være direkte gjenkjennelig som kvensk. Det trenger ikke å handle om komager, elvebåter, sauna, neverfletting eller andre gjenkjennelige symboler.

– Det kan for eksempel være ved å utforske hvordan det var å være kven, gjennom opplevelser som våre nye landsmenn har. «Hvordan var det å være immigrant i et nytt land?» fortsetter Bangsund.

Holder den første kvenske biennalen

Lanseringen av kunstnerforbundet skjer under nyåpningen av det nye kvenmuseet, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Stiftelsesmøtet holdes søndag 29. august. Forbundet er også med i programmet, med den første kvenske biennalen.

Kunstutstillingen Kväänibienaali 2021 åpner sine dører torsdag 26. august. Under den presenteres tre kvenske kunstnere – de tre som også står bak det kvenske kunstnerforbundet: Bangsund, Björklund og Kummeneje Mellem.

– Det er jo veldig ambisiøst å si at det blir en ny biennale om to år, men vi synes det er tøft. Vi lover på en måte at vi, eller noen andre fra forbundet, skal gjøre dette igjen, flirer Bangsund.

Like før kunstutstillingen skal lukke sine dører, holder forbundet sitt stiftelsesmøte. Da er Kvensk kunstnerforbund – Kväänikonstnäärit offisielt i gang.

– Det blir ikke et typisk stiftelsesmøte, men mer en lansering. Vi skal bare annonsere at det er nå vi starter opp.

Før lanseringen er det fortsatt en del trioen må få på plass.

– Åsne jobber nå med våre nettsider. I tillegg må vi få plass vedtekter og ha andre offisielle ting i orden, sier Bangsund.

Akkurat nå vet de ikke hvem som skal lede forbundet.

– Vi må se om vi skal headhunte noen, eller om vi bare skal dele ansvaret.