Hopp til innhold

Slik blir årets kvenske festivalsommer

Er du klar for årets kvenske festivalsommer? Her finner du en oversikt over de kvenske festivalene som arrangeres i Norge.

Museet samarbeider mye med Roar Bekkelund fra Maritime Facilitator AS. Han har blant annet en tradisjonell nordlandsbåt som man kunne få prøve ut både ved aktiviteten i sommerferien, og som vi ser på bildet her, fra arrangement på Bietilægården under Kvenfestivalen 2023.

Bildet fra Kvenfestivalen 2023.

Foto: Monica Milch Gebhardt / Varanger museum

Det er bare noen uker til at årets festivalsommer er i gang. Det betyr også flere festivaler hvor den kvenske og norskfinske kulturen, språket og tradisjonen er i hovedfokus.

NRK Kvensk har laget en oversikt over de ulike kvenske og norskfinske festivalene og arrangementene som går av stabelen i løpet av sommeren.

Har vi glemt din festival/arrangement? Send oss gjerne en e-post til kveeni@nrk.no.

Kväänifestivaali–Kvenfestivalen

I månedsskiftet mai/juni blir sommerens første kvenske festival sparket i gang i Vadsø. Kvenfestivalen–Kväänifestivaali arrangeres fra 29. mai til 2. juni, og festivalsjefen Raymond Olufsen kan love en større festival enn noensinne.

– Vi skal ha 25 arrangementer i løpet av fem dager. Det er flere enn før, forteller han til NRK.

Raymond Olufsen språksenter vadsø kvensk kven kvenfestivalen

Kvenfestivalen feirer i år 5-års jubileum. Raymond Olufsen har vært festivalsjef siden 2021.

Foto: Sander Larsson Framnes / NRK

Ifølge festivalsjefen er programmet allerede ute på deres Facebook-side. Programmet inneholder blant annet et kurs i bygging av kantele, en bokprat om Odd Lyng og en premiere på Kvääniteatteri sin nye vandreforestilling, Annijoki.

I tillegg arrangeres den nye badstufestivalen, Varanger saunafestival, parallelt med kvenfestivalen, forteller Olufsen.

– Det betyr at den kvenske saunatradisjonen skal være et av de sentrale temaene under årets festival, forteller Olufsen.

Kvenfestivalen plakat

Det er Pernille Larsen ved Vadsø kulturskole som har malt årets festivalmotiv.

Foto: Kvenfestivalen

Paaskiviikko

Rett etter Kvenfestivalen i Vadsø starter de kvenske kulturdagene i Nord-Troms. Som før, er Paaskiviikkos arrangementer spredt rundt om i kommunene i området, som Lyngen, Nordreisa og Kvænangen.

Språk- og prosjektmedarbeider Tove Raappana Reibo forteller at det blir flere utendørs arrangementer enn før.

– Vi får håpe at været blir fint i begynnelsen av måneden, flirer hun.

Malin Vollstad og Tove Raappana Reibo foran Halti kvenkultursenter på Storslett.

Det er Malin Vollstad og Tove Raappana Reibo ved Halti kvenkultursenter som har hovedansvaret for Paaskiviikko.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Raappana Reibo forteller at det blant annet blir en fellesutstilling med poeten M. Seppola Simonsen og fotografen Matias Straume Mørland, en konsert med Holmen & Mattila og en del aktiviteter for hele familien.

Festivalens helhetlige programmet ligger eksempelvis på Facebook.

Kaia Vorterøy under Paaskiviikko

En kald, men stemningsfull kveld på kaia på Vorterøy under fjorårets Paaskiviikko der kvensk, balkansk og romanimusikk varmet.

Foto: Laila Lanes / NRK

I tillegg skal årets Kvenseminar være en del av kulturdagene. Raappana Reibo forteller at seminaret arrangeres den 7. juni og at programmet allerede er ute.

Kipparinfestivaali–Kipparifestivalen

En av de eldste kvenske festivalene arrangeres i Børselv mellom 19. og 21. juli. Sist gang KipparinfestivaaliKipparifestivalen ble arrangert var i 2022 og festivalsjefen Sølvi Johansen sier at det er godt å være tilbake

– Det var fint med litt pause, men det er helt topp å komme tilbake. Festivalen er viktig for hele bygda, forteller hun på telefon.

Sølvi Johansen, festivalsjef ved Kipparinfestivaali

Sølvi Johansen er festivalsjef for Kipparinfestivaali.

Foto: Privat

Programmet er ikke ute enda, men Johansen kan fortelle at det blant annet blir noen foredrag. Alf Einar Hansen skal snakke om kvensk byggeskikk mens forfatter Ingjerd Tjelle skal fortelle om internatlivet i Finnmark.

– Det er ganske aktuelt her i Porsanger fordi vi har jo en gammel internatbygning her.

Egil Borch

Kipparifestivalens tidligere leder Egil Borch.

Foto: Nora Ollila

Det blir også utendørs aktiviteter for barn og unge, musikalske innslag og salgsbod hvor folk kan selge sine produkter, forteller festivalsjefen.

– Vi håper på godt vært. For to år siden regnet det hele helgen, så vi krysser fingre for at vi får to fine sommerdager.

Har vi glemt din festival?

Har vi glemt din festival eller arrangement? Send oss gjerne en e-post.