Hopp til innhold

Grensekultur fra nord på scenen i London fredag kveld

– Det føles som en anerkjennelse å bli sett fra London, sier Inger Birkelund i kulturbedriften Ihana!. I ti dager skal hun og fem andre kulturarbeidere vise fram grensekultur fra nord i verdensbyen.

Spellemenn på Marchland

Musikerne Øystein Fredriksen, Nikolai Lindholm, Daniel Wickslund og Mats Dimming gjør seg klar for å delta på minoritetsfestivalen Marchland

Foto: Lise Brekmoe

De skal delta på minoritetsfestivalen Marchland, og i løpet av de ti dagene skal de ha fem forestillinger.

Det er tre kulturarbeidere fra Kultnett, Lise Brekmoe som er daglig leder, Inger Birkelund og musiker Øystein Frediksen, som deltar fra Norge. Fra svensk side i Tornedalen kommer Daniel Wickslund, Mads Dimming og Nikolai Lindholm.

Joik og felespill

I kveld er første forestilling, «Sound of the Arctic». Den beskrives slik på Marchlands egne nettside:

– Vi har tatt utgangspunkt i noen av fortellingene i Mari Boine sine joiker, forteller Inger Birkelund.

Hun selv og Lise Brekmoe står for fortellingen, Øystein Fredriksen skal synge og joike sammen med musikerne fra Tornedalen.

– Det er utrolig artig at vi får lov å komme hit og fortelle om vår kultur i en sånn sammenheng og en sånn ramme, det føles som en anerkjennelse å bli sett fra London, sier Birkelund.

Inger Birkelund, Øystein Fredriksen, Daniel Wikslund

Inger Birkelund, Øystein Fredriksen og Daniel Wickslund har samarbeidet om flere prosjekter før, her fra Rallar og bus.

Foto: Laila Lanes / NRK

I grenseland på flere måter

Marchland er et anglo-fransk teater- og produksjonsselskap fra Strasbourg som fokuserer på grenseområder, både geografiske og andre. Det handler om minoritetsfolk, grensekonflikter og annet.

– Det handler om folk i grenseområder, men også grenser i et litt større perspektiv, både inni oss og utover, sier Inger Birkelund.

Hun er også opptatt av at minoritetsspørsmål er et globalt spørsmål som finnes over hele verden.

– Derfor er det ekstra artig å komme til London og fortelle hvordan vi opplever det med grenser her, i dette området som før var et grenseløst samfunn og en grenseløs kultur.

Vil lære av andre

For henne personlig er dette særlig aktuelt.

– Jeg opplever at jeg med mine røtter, har forbindelser til Sverige og Finland, både til den samisk og kvenske arven, så for meg er det vært veldig spennende å hente den flerkulturelle historen tilbake.

Det å være i London med det flerkulturelle er også spesielt, sier hun.

– Vi tenker jo at vi er multikulturelle med det norske, kvenske, samiske og også det russiske, men London er jo enda større sammenblanding. Kanskje kan vi lære mer om oss selv når vi drar ut i verden for å se hvordan andre har det der. Jeg syns det er veldig spennende, jeg gleder meg kanskje like mye til å høre de andres forestillinger og oppleve det.

KultNett ble forespurt om å delta etter at de svenske musikerne hadde spilt på en pub i Cardiff i Wales. Et opptak ble lagt ut på Facebook, dette ble plukket opp av Marchland og førte til at de fikk en invitasjon til å komme.