Hopp til innhold

Ber regjeringen om å høre på FN og Europarådet

Leder for Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Hilja Huru, ber i sin nyttårstale regjeringen om å følge om det FN og Europarådet sier om at «alle beslutninger skal gjøres i nær konsultasjon med det kvenske folket».

I sin nyttårstale for 2019 viser leder for Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Hilja Huru til at FN og Europarådet sier at «alle beslutninger skal gjøres i nær konsultasjon med det kvenske folket» og ber regjeringen om å følge dette opp.

Leder i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Hilja Huru holder sin nyttårstale, som er den fjerde i rekken.

Hun viser til at FN og Europarådet er bekymra for kvenenes situasjon, særlig for mangelen på TV og radio på kvensk språk.

– Jeg vil be regjeringen om å følge opp disse anbefalingene, det er en nødvendig del for å sette punktum for fornorskningspolitikken mot kvenene, sier hun.

I sin tale snakker Huru også om Sannhets- og forsoningskommisjonen som NKF, Sametinget og andre har gitt innspill til.

– I åpne møter har sterke historier og kloke tanker fra kvener over hele landet bidratt til et godt mandat for kommisjonen.

Og hun nevner Porsanger kommune som sammen med Kvensk institutt og lokale kvenforeninger satser på kvensk i barnehagen og i august åpna landets første kvenske avdeling, en avdeling som i desember fikk besøk av kronprins Haakon.

Også tre nye språksentre er åpna, og kvensk språk står stadig sterkere, sier hun.

Den største skuffelsen er at Kulturminneloven ikke ble endra slik at kvenske kulturminner fra før 1917 ble automatisk freda.