Hopp til innhold

Åpen høring om kommisjonsrapporten: – Får høre konkrete tilbakemeldinger om rapporten

Ifølge Mona Solbakk får man høre mange ulike forslag til forsoningstiltak under dagens høring om rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Mona Alette Solbakk, kommentator for Sametinget i NRK

Mona Solbakk er politisk kommentator hos NRK Sápmi.

Foto: Dan Robert Larsen/NRK

I dag skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomføre en åpen høring om rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Rapporten ble overlevert til Stortinget 1. juni, og nå har komitéen invitert samer, kvener, norskfinner og skogfinner til å legge fram sine siste muntlige innspill.

Ifølge Mona Solbakk, politisk kommentator hos NRK Sápmi, får man i dag konkret høre hvordan folkegruppene har tatt imot kommisjonsrapporten.

– Og hva de mener må til for å rette opp fornorskingen og uretten som har pågått, og hva som skal til slik at man kan forsone seg, forteller hun under Morgensendingen fra NRK i Troms.

Behov for ulike forsoningstiltak

Solbakk sier at man kan forvente at folkegruppene har ulike meninger om rapporten, og at de vil komme med svært ulike innspill.

Samer, kvener, norskfinner og skogfinner har blitt behandlet ulikt etter fornorskingsperioden, og derfor er det behov for ulike kulturelle og språklige tiltak, forteller hun.

– Samene har med seg en 35 år lang historie med status som urfolk, og har fått til en god del lovmessige, språklige og kulturelle rettigheter, sier hun.

Mona Solbakk

Mona Solbakk tror folkegruppene foreslår svært ulike tiltak under dagens høring på Stortinget.

Foto: Privat / NRK

Mens kvener, norskfinner og skogfinner lever i en annen virkelighet. Språket til kvenene er ifølge henne blant annet i en helt annet situasjon enn de samiske språkene.

– De har behov for helt andre type tiltak, forteller Solbakk under sendingen.

Delt i tre sekvenser

Kontroll- og konstitusjonskomitéen har invitert flere samiske, kvenske, norskfinske og skogfinske organisasjoner til å gi sine muntlige innspill.

Ifølge nestleder Unni Elisabeth Huru i Norske kveners forbund (Nkf-Rk) er programmet delt inn i tre sekvenser der folkegruppene får et kvarter hver.

– Kvenenes kvarter er fordelt mellom Kvensk Finsk Riksforbund, Norsk-Finsk Forbund og Norske kveners forbund, skriver hun i en pressemelding.

Unni Elisabeth Huru

Unni Elisabeth Huru er nestleder i Norske kveners forbund, og skal gi forbundet innspill under høringen.

Foto: Rikke Eriksen

I sitt muntlig innspill, som Nkf-Rk har sendt til NRK Kvensk før høringen, skal forbundet blant annet kreve at retten til å lære kvensk må gjelde hele landet.

I tillegg skal de ta opp hvordan norske myndigheter ifølge dem holder seg til et minimum når det gjelder å oppfylle internasjonale krav.

– Vi vil også minne om at de andre nasjonale minoritetene må slippes inn i dette forsoningsrommet, står det i innspillet forbundet skal gi til komitéen i dag.

Det er Sametinget og Nordkalottfolket som blant annet skal gi innspill fra det samiske miljøet.

Skogfinnene blir representert av Skogfinneforeningen og Skogfinske interesser i Norge.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besøkte Kvensk institutt i dag.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besøkte Kvensk institutt i fjor for å lytte og få innspill på de første reaksjonene på kommisjonsrapporten.

Foto: Christina Gjertsen / NRK

Blir behandlet av Stortinget senere

Etter kontroll- og konstitusjonskomitéen har gjennomført høringen, skal de ifølge Mona Solbakk fortsette arbeidet med rapporten.

Før de skal gi sin endelige innstilling til Stortinget, skal komitéen til Canada hvor det har blitt gjennomført en lignende prosess, forteller hun.

– Etter at komiteen har vært der, skal Stortinget behandle rapporten i oktober eller november.

Den åpne høringen om rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen starter klokken 16.00 i høringssal 1 på Stortinget.

Høringen blir strømmet på Stortinget sin nettiside.