Hopp til innhold

Gir Kvensk teater fremtidstro:– Dette er en stor dag for oss

En historisk intensjonsavtale mellom kvener og UiT Norges arktiske universitet, gir kvensk teatervirksomhet fremtidstro.

Signerer avtalen

Intensjonsavtalen mellom UiT og Kvääniteatteri ble undertegnet av leder for interimsstyret ved Kvääniteatteri, Torbjørn Svane Naimak, og UiT-rektor Anne Husebekk.

Foto: Jørn Berger-Nyvoll / Uit

Det var en høytidelig stemning på signeringsmøtet der flere representanter fra Kvääniteatteri i Nordreisa (Raisi) var med. Sammen med universitetsrektor Anne Husebekk, ga de alle en kort presentasjon av sin rolle for Kvääniteatteri – prosjektet. Innen få år har prosjektet samlet imponerende krefter rundt drømmen om eget kventeater i Norge.

Les også denne: – Jeg er så takknemlig og føler meg så heldig

– Synlighet og anerkjennelse betyr mye for oss som arbeider med kvensk kultur, og derfor verdsetter vi denne samarbeidsavtalen med Universitetet svært høyt! Vi har opplevd å bli tatt imot med interesse og engasjement fra vi første gang ba om et møte i vår, til vi nå har en signert avtale på plass, sier prosjektleder Inger Birkelund.

– Hele prosessen har understreket at UiT har ønske om å støtte kventeateret i våre målsettinger om identitets – og samfunnsutvikling for den kvenske befolkninga i nord. Samtidig uttrykker de at vi kan bidra tilbake med vår kunnskap inn mot deres arbeid med forskning og formidling. Dette er stort for oss, vi føler oss sett av den viktigste kompetanseinstitusjonen i nord, fortsetter Birkelund.

Inger Birkelund

– Dette er en stor dag for oss, sa Inger Birkelund. Hun er prosjektleder for Kvääniteatteri, og svært glad for denne betydelige støtten fra UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT

Planen er at Kvääniteatteri er oppe og går allerede i januar 2023. Teateret skal løfte både det kvenske språket og den kvenske kulturen.

Kvensk identitet må bygges opp

– Jeg mener at teater er en kulturbærer og en veldig viktig formidler av språk. For å skape en kvensk identitet tror jeg man skal jobbe hardt. Det har vært en minoritet som ikke har vært veldig mye kjent, og som kanskje ikke har vært så stolt av seg selv til og med. Jeg tror teater er et veldig viktig element i den identitetsforsterkningen som kommer nå. Der har universitetet også en viktig rolle. Kombinasjon mellom teater og det vi har på universitet av forskning og utdanning, tror jeg er sterke virkemidler, sier rektor Anne Husebekk fra UiT.

– UiT er det eneste universitetet i verden som underviser i kvensk. Hva slags strategi har dere for kvensk videre?

– Vi ser det som universitetets oppgave og samfunnsoppdrag å være en viktig institusjon for både samisk og kvensk språk og kultur. Det har vært mye samisk og mindre kvensk, men nå er vi på rett vei og i den strategien er kvensk skrevet inn.

– Det kvenske skal gjøres synlig?

– Ja. Det Ida Løken Valkeapää sa at hele ideen og målet med kventeateret er at folk har et bilde av en kven i hodet sitt når de tenker på det kvenske. Og det er det mange som ikke har i dag. Det er vi i ferd med å bringe til torgs, det er veldig viktig, sier UiT – rektor Anne Husebekk.

Ikke bare for Nord – Norge

Torbjørn Svane Naimak er leder både av Tromsø Kvenforening og interimsstyret for Kventeater. Han er svært begeistret for at samarbeidsavtalen kom så raskt på plass.

Torbjørn Svane Naimak

Kvensaken har fått ny vind under seilene. Torbjørn Svane Naimak var veisjef i Nord – Norge over lang tid. Som pensjonist bruker han sin kompetanse om landsdelen som leder i Tromsø Kvenforening/Tromssan Kvääniseura og i interimsstyret til Kvääniteatteri.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Vi tok kontakt med UiT en tid tilbake. Jeg hadde en tanke om hvordan vi kunne samarbeide med en slik stor og viktig institusjon. Anne Husebekk var positiv til samarbeidet fra første stund, og dette har ledet til at vi kunne signere en prinsipiell samarbeidsavtale rimelig fort.

– Hva slags samarbeidsformer kan det bli?

– UiT skal blant annet utvikle ett nytt studietilbud i scenekunst, det er en utdanning som vil passe veldig bra for kventeateret. UiT har historisk kompetanse. De har kultur, de har det museale og de har selvfølgelig språket. Alt dette åpner for mange spennende ting. Vi skal finne ut hvordan man kan bruke kventeateret til å formidle språk, historie og kulturarv, som er ett av hovedoppgavene til et universitet. UiT kan også selv ha nytte av å samarbeide og utvikle en slik institusjon som kventeateret.

Hele gjengen

Jobber sammen for Kventeateret. Fra venstre Ida Løken Valkeapää (kunstnerisk råd), Inger Birkelund, Tove Raappana Reibo, Torbjørn Naimak, Anne Husebekk og Lena Aarekol (direktør for Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag).

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

–Teateret skal betjene den kvenske befolkningen i hele landet, sa du?

– Ja, det må bli et nasjonalt teater. Kvener er ikke noe du finner bare enkelte plasser i Nord – Norge, men over hele landet. Det finnes aktive kvenforeninger i Trøndelag og østlandsområdet, for eksempel, sier Naimak.

Les også denne: Vil ha dronningen med på å løfte kvensk kultur

Intensjonsavtalen er ikke «rik på kronasje», men det viktigste er den faglige støtten Kvääniteatteri kan få. Det å ha en avtale med UiT kan også øke finansieringsmuligheter fra andre instanser.

Kvenene var unisont enige i at de under prosessen med UiT følte stor glede over den gode mottagelsen. Nå kan kvenene selv gå inn for Kvääniteatteri med atskillig større pågangsmot.

Og med slike meget dyktige mennesker som prosjektleder Inger Birkelund, tror jeg at vi kommer til å lykkes, avslutter Naimak.