Hopp til innhold

Willy Andresen - 90 år ung

18. oktober fyller Willy Andresen 90 år. Men han er bortreist på dagen, på cruise, og i neste måned er den aktive pianisten i Florida. På spillejobb!

Willy Andresen
Foto: Erling Wicklund / NRK

- Teddy Wilson var Amerikas Willy Andresen.

Utsagnet skal stamme fra vår legendariske sportskommentator Bjørge Lillelien. Og når man kjenner til Bjørges begeistring for Teddy Wilson, så er det også et nærmest grenseløst kompliment til Willy Andresen.

Bop og Bye


Willy Andresen debuterte med eget band i 1941, og nå – 70 år senere – har han fortsatt sitt eget band. Han er uløselig knyttet til Grethe Kauslands gjennombrudd som barnestjerne, og til mange av Nora Brockstedts ”landeplager”. Etter at Willy Andresen i 1959 ble ansatt i NRK, ble han parhesten til Erik Bye. Både som pianist, kapellmester, arrangør og komponist, og som Byes fortrolige reisefølge på turné landet rundt. Men hele tiden spilte Willy Andresen også jazz, og hans kvintett spilte i 1949 inn den første bebop-plata i Norge.

På turné

Selv traff jeg Willy Andresen tidlig på 1970-tallet. På Finnmarksturné for Rikskonsertene (uten Erik Bye). Han undret seg over at bare en håndfull mennesker hadde funnet veien til konserten i Havøysund. Og han fortalte om sitt første besøk på denne øya lengst nord på kartet. Det var under gjenreisninga like etter krigen. Havøysunds bebyggelse besto bare av noen provisoriske brakker.

Andresens flygel ble fraktet på romluka på en båt og ble vinsjet opp på konsertscenen, dampskipskaia. Der sto 300 forhutlete sjeler sammentrengt for å høre Willy Andresen spille piano. Flere bodde det ikke i Havøysund den gang. Rart å tenke på i dagens medieverden, der bare 5,2 % av oss ikke lever på Internett. Men vi glemmer ikke Willy Andresen. I kveldens sendinger skal jeg bevise det ved hjelp av noen spor fra hans virke. Også noen ferske spor.

Ukas spilleliste Rundt midnatt:

• Art Pepper – Walkin’ (Art Pepper + Eleven) 1959 (Her spiller Art Pepper på tenorsax)
• Andrew Rathburn & George Garzone – This Fall, 9/11 (Shadow Forms) 2006
• Oscar Peterson – Noreen’s Nocturne (The Way I Really Play) 1968 Live
• Kjersti Stubø – If You Never Come To Me (How High Is The Sky) 2011
• Kjersti Stubø – Radio Ga Ga (How High is the Sky) – hør Erling Wicklunds CD-anmeldelse
• Willy Andresen – Lady Be Good (Konsert på Teaterkjelleren) NRK produksjon 2009, Live


Rundt midnatt – Ekstra:


• Willy Andresen kvartett – Riffin’ in F (Sigarett Stomp – Jazz in Norway 1940-1950) 1950
• Robert Normann m/ Willy Andresen – Smile (The Definitive Collection, Vol. 3) 1953
• Rowland Greenberg Quartet – How High the Moon (Portrait of a Norwegian Jazz Artist) 1958
• Willy Andresen – Ain’t Misbehavin’ (Konsert på Teaterkjelleren) NRK produksjon 2009, Live
• Willy Andresen – Days of Wine and Roses (Konsert på Teaterkjelleren) NRK 2009 Live

  • RUNDT MIDNATT
  • P2 lørdag 8/10 kl 22.30 og 23.40


Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)