NRK Meny
Normal

Willy Andresen - 90 år ung

18. oktober fyller Willy Andresen 90 år. Men han er bortreist på dagen, på cruise, og i neste måned er den aktive pianisten i Florida. På spillejobb!

Willy Andresen
Foto: Erling Wicklund / NRK

- Teddy Wilson var Amerikas Willy Andresen.

Utsagnet skal stamme fra vår legendariske sportskommentator Bjørge Lillelien. Og når man kjenner til Bjørges begeistring for Teddy Wilson, så er det også et nærmest grenseløst kompliment til Willy Andresen.

Bop og Bye


Willy Andresen debuterte med eget band i 1941, og nå – 70 år senere – har han fortsatt sitt eget band. Han er uløselig knyttet til Grethe Kauslands gjennombrudd som barnestjerne, og til mange av Nora Brockstedts ”landeplager”. Etter at Willy Andresen i 1959 ble ansatt i NRK, ble han parhesten til Erik Bye. Både som pianist, kapellmester, arrangør og komponist, og som Byes fortrolige reisefølge på turné landet rundt. Men hele tiden spilte Willy Andresen også jazz, og hans kvintett spilte i 1949 inn den første bebop-plata i Norge.

På turné

Selv traff jeg Willy Andresen tidlig på 1970-tallet. På Finnmarksturné for Rikskonsertene (uten Erik Bye). Han undret seg over at bare en håndfull mennesker hadde funnet veien til konserten i Havøysund. Og han fortalte om sitt første besøk på denne øya lengst nord på kartet. Det var under gjenreisninga like etter krigen. Havøysunds bebyggelse besto bare av noen provisoriske brakker.

Andresens flygel ble fraktet på romluka på en båt og ble vinsjet opp på konsertscenen, dampskipskaia. Der sto 300 forhutlete sjeler sammentrengt for å høre Willy Andresen spille piano. Flere bodde det ikke i Havøysund den gang. Rart å tenke på i dagens medieverden, der bare 5,2 % av oss ikke lever på Internett. Men vi glemmer ikke Willy Andresen. I kveldens sendinger skal jeg bevise det ved hjelp av noen spor fra hans virke. Også noen ferske spor.

Ukas spilleliste Rundt midnatt:

• Art Pepper – Walkin’ (Art Pepper + Eleven) 1959 (Her spiller Art Pepper på tenorsax)
• Andrew Rathburn & George Garzone – This Fall, 9/11 (Shadow Forms) 2006
• Oscar Peterson – Noreen’s Nocturne (The Way I Really Play) 1968 Live
• Kjersti Stubø – If You Never Come To Me (How High Is The Sky) 2011
• Kjersti Stubø – Radio Ga Ga (How High is the Sky) – hør Erling Wicklunds CD-anmeldelse
• Willy Andresen – Lady Be Good (Konsert på Teaterkjelleren) NRK produksjon 2009, Live


Rundt midnatt – Ekstra:


• Willy Andresen kvartett – Riffin’ in F (Sigarett Stomp – Jazz in Norway 1940-1950) 1950
• Robert Normann m/ Willy Andresen – Smile (The Definitive Collection, Vol. 3) 1953
• Rowland Greenberg Quartet – How High the Moon (Portrait of a Norwegian Jazz Artist) 1958
• Willy Andresen – Ain’t Misbehavin’ (Konsert på Teaterkjelleren) NRK produksjon 2009, Live
• Willy Andresen – Days of Wine and Roses (Konsert på Teaterkjelleren) NRK 2009 Live

 • RUNDT MIDNATT
 • P2 lørdag 8/10 kl 22.30 og 23.40


Kulturstrøm

 • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

  Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

 • Rihanna-dokumentar kjem i haust

  Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

  TELEVISION-MTV/VMA
  Foto: Danny Moloshok / Reuters