Hopp til innhold

Vil netthets til livs

VG endrer kommentarfelt-funksjonen for å gjøre det vanskeligere å komme med anonym hets.

VG Nett

VG Nett forsøker å bli kvitt netthetsen i kommentarfeltene.

Etter terrorangrepene 22. juli har debatten gått om hvordan mediene skal håndtere leserkommentarer og debatter på nettavisene.

Forlegger Anders Heger i Cappelen Damm mener vi har tatt for lett på «kommentarfelt-fascismen» ».

Trenger vi egentlig kommentarfeltene? spør NRKbeta.

LES OGSÅ: Anders Behring Breivik skrøt på FpUs debattforum

Nå forsøker VG å gjøre det vanskeligere å bedrive anonym hets. For å kommentere artikler i nettavisen må du fra nå av være innlogget på Facebook. Kommentarene knyttes dermed til navn og profilbilde.

Espen Egil Hansen

Digitalredaktør Espen Egil Hansen i VG endrer kommentarfelt-innstillingene.

Foto: VG

Falske profiler vil bli utestengt, ifølge redaktør for VGs digitale produkter, Espen Egil Hansen.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker at bidragsyterne i størst mulig grad skal bruke sitt virkelige navn. Vi opplever at tonen blir sakligere og vennligere hvis brukerne bruker eget navn og bilde, sier Hansen til NRK.

Med terroren mot i Oslo og på Utøya blusset kommentarfelt-diskusjonen opp igjen. Dette fremskyndet prosessen med å endre kommentarfeltene.

– Dette med å knytte kommentarene opp mot Facebook var noe vi begynte å teste ut i vår på enkelte artikler. Erfaringene var så gode at vi nå ruller det ut på hele VG Nett, forteller han.

LES OGSÅ: 93 prosent bruker aldri kommentarfelt

Bidra til journalistikken

– Vi ønsker å hindre trakassering, trusler, hatske meldinger, og heller oppnå at leseren kommer med relevant informasjon og synspunkter, og på den måten bidrar til våre artikler og vår journalistikk, håper Espen Egil Hansen.

Han er ikke bekymret for at de tar i bruk innloggingen til en spesifikk kommersiell nettjeneste.

– Nei, det har alltid vært sånn at vi har hatt ulike systemer for innlogging. Vi er mest opptatte av at det skal være attraktivt for leseren å komme med relevant informasjon og synspunkter, forteller digitalredaktøren.

I VGs debattforum blir det foreløpig ingen endringer.

– Vi er i en prosess hvor vi hele tiden prøver å forbedre forumet og tonen, men vi har relativt gode systemer i dag, mener Hansen.

LES OGSÅ: Alt om terrorangrepene

– Bør stenge kommentarfelt

Forfatter og debattant Eirik Newth mener nettavisene rett og slett bør stenge kommentarfeltene.

Eirik Newth

Forfatter Eirik Newth.

Foto: NRK

– Nettavisene kan ikke rydde opp i den sumpen debattforumene deres har blitt, sa han til Klassekampen forleden .

På bloggen sin utdyper han synspunktene. Han mener diskusjonen slettes ikke handler om ytringsfrihet.

– Nordmenn har aldri hatt større frihet og flere muligheter til å ytre seg enn akkurat nå. I et land der halvparten er aktive på Facebook og rundt én av ti har prøvd seg som blogger, er det uansett ingen stor innsnevring av ytringsrommet om noen få kanaler stenges, skriver Newth.

LES OGSÅ: - Gode grunner til å bevare anonyme kommentarfelt

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober