Hopp til innhold

Lysbakken vil ha Nordahl Griegs levninger hjem

Nordahl Griegs levninger ligger sansynligvis på en kirkegård for falne utlendinger i Berlin. Nå vil Audun Lysbakken ha levningene hans hjem.

Det norske flyvåpen i Storbritannia. Nr. to f.h. er Nordahl Grieg,

Nordahl Grieg ble skutt ned i et bombefly over Berlin 2. desember 1943. Nå vil, blant andre, Audun Lysbakken ha levningene hans hjem. Her som en del av Det norske flyvåpen i Storbritannia, som nummer to fra høyre.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken sier Grieg fikk ny relevans etter 22. juli.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag er det 70 år siden dikter og krigsreporter Nordahl Grieg ble skutt ned i et bombefly over Berlin. Nå ber SV-leder Audun Lysbakken regjeringen om å hente Griegs levninger til Norge.

– Det er viktig at vi ærer våre falne. Nordahl Grieg er et helt spesielt ikon for motstandskampen og dessuten en dikter som har fått ny relevans for folk i Norge etter 22. juli, sier han til NRK.

Vil gi ham en grav i Norge

Nordahl Grieg var sjømann, journalist og en sosialt engasjert dikter, som ønsket en større likhet mellom mennesker, uansett sosial klasse. Som journalist reiste han mye og rapporterte fra Kina, fra Moskva og Spania, og han var altså på oppdrag da han ble skutt ned over Berlin i 1943.

– Jeg tror at å gi ham en grav i Norge ville være en fin og viktig måte å hedre ham på, og sørge for at han står sterkere i vårt kollektive minne. Jeg er forbauset over at norske myndigheter ikke har vært mer aktive i å løse denne gåten før.

Lysbakken sier også at Nordahl Grieg var en av de første som så hvilken fare fascisme og nazisme representerte.

– Det er også politisk viktig at vi ikke glemmer ham.

Gravlagt på britisk æreskirkegård

Dagbladets journalist Asbjørn Svarstad har jobbet lenge med å finne ut nøyaktig hvor Grieg ble begravet. En rapport som avisen har fått tilgang til viser at vesttyske eksperter i 1949 gjennomførte grundige gravsøk og kunne fastslå med hundre prosents sikkerhet at den norske dikteren lå begravet på den britske æreskirkegården i Heerstrasse i Berlin.

– Det har aldri blitt lett seriøst etter Nordahl Grieg og det skyldes total unnfallenhet fra norske myndigheter. Det er en stor skam å se at en kollega blir hehandlet på den måten, sier journalist i Dagbladet, Asbjørn Svarstad til Klassekampen.

Nordahl Grieg var en av fire reportere som var med det australske flyvåpenet på bombetokt over Berlin for å beskrive flygernes innsats. Tre av flyene med reportere om bord ble skutt ned mellom Berlin og Potsdam, på en av de verste dagene i Royal Air Forces historie.

– Norske myndigheter bør på banen

Thorild Widvey

Thorhild Widvey sier myndighetene vurderer de nye opplysningene som er kommet frem om Nordahl Griegs gravsted.

Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

Abjørn Svarstad har gransket krigsarkiver i årevis for å finne ut hvor dikteren befinner seg. I Dagbladet slår han fast at Grieg høyt sannsynligvis ligger på den britiske æreskirkegården i Heerstrasse i Berlin. Sammen med forfatter Edvard Hoem skal han nå legge ned blomster ved kirkegården. Men Grieg hadde fortjent mer, mener de to.

– Norske myndigheter bør identifisere graven hans og åpne minnested på gravplassen. I et annet sivilisert land ville myndighetene ha satt alle himmelens og jordens krefter i bevegelse for å få klarhet i et så uavklart punkt i krigshistorien, sier Edvard Hoem til Klassekampen.

Et av Griegs mest kjente dikt er «Til ungdommen». Dette ble fremført under minnegudstjenester og minneseremonier i tilknytning til terrorangrepene mot regjeringskvartalet i Oslo, og AUFs sommerleir på Utøya, 22. juli 2011.

– Saken er spennende, og vi vil vurdere de nye opplysningene med interesse for å vurdere hva som eventuelt kan gjøres fra norsk side, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagbladet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.