Hopp til innhold

– «Mot naturen» burde vært Norges Oscar-kandidat

TORONTO (NRK): «Mot naturen» og Norges Oscar-kandidat «1001 gram» roses for å være annerledes under filmfestivalen i Toronto, men det er delte meninger om Norge har nominert riktig film.

Fra Mot naturen

SLÅR AN: «Mot naturen» slår an blant publikum og anmeldere.

Foto: Filmweb

«1001 gram» og «Mot naturen» har fått hyggelige tilbakemeldinger etter visningene i Toronto International Festival.

– Høflig applaus

Det forteller NRKS filmanmelder, Birger Vestmo, som er tilstede på det som regnes som en av verdens viktigste filmfestivaler.

– Hollywood reporter har gitt «1001 gram» gode tilbakemeldinger og etter pressevisningen fredag var det høflig applaus. Jeg snakket med noen i publikum på vei ut og de roset filmens annerledeshet og bedagelige tempo, forteller han.

«1001 gram» handler om den norske vitenskapskvinnen Marie (Ane Dahl Torp). Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye et kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen.

1001 gram

KJÆRLIGHET: Marie (Ane Dahl Torp) faller for Pi (Laurent Stocker) i filmen.

Foto: Filmweb

Onsdag ble det klart at filmen blir Norges Oscar-kandidat og skuespiller Ane Dahl Torps reaksjon var klar:

– Selvfølgelig er det utrolig gøy, men det første jeg tenkte var «stakkars Bent, der fikk du deg en ekstrajobb». For det er mye som må gjøres for å ha noen som helst sjanse, i tillegg til at filmen må være bra, men det er den jo, da.

Torontos festivalprogrammerer Steve Gravestock kaller 1001 gram for en «sjarmerende og uvanlig komedie fra en filmskaper som tidligere har gitt oss filmer som Salmer fra kjøkkenet og O’Horten».

– Vennligsinnet mottagelse

«Mot naturen» hadde fullsatt programvisning lørdag kveld, etterfulgt av spørsmål.

Vestmo sier nysgjerrigheten var stor for den norske filmen, der , og det kom mange interessante spørsmål .

– En kanadisk filmkritiker tvitret at kanskje den burde være Norges Oscar-kandidat i stedet for «1001 gram». Regissør Ole Giæver var fornøyd med responsen, sier han.

Ole Giæver spiller selv hovedrollen som Martin, en familiefar i midten av 30-årene som sliter litt med A4-livet. Han drar på helgetur i fjellet helt alene for å samle seg. Publikum får høre alt han tenker i båndfrie strømmer, både om forholdet til kona Sigrid, faren, jobben, livet og døden og mye annet.

– Det virker som om mottagelsen av begge har vært vennligsinnet, uten å være ekstatisk.

Verdenspremiere på «Frøken Julie»

I kveld klokken 20 norsk tid vises Liv Ullmans «Frøken Julie» i det viktige

Frøken Julie

STJERNESPEKKET: Colin Farrell har en hovedrollene i Liv Ullmanns «Frøken Julie».

Foto: Helen Sloan / Maipo Film / NTB scanpix

«Special Presentation»-programmet. Dette er festivalens seksjon for de virkelig store filmene, med kjente regissører og skuespillere og hvor filmene blir vist på de flotteste kinosalene i Toronto.

Liv Ullmanns «Frøken Julie» foregår en midtsommernatt på et herskapelig gods i Irland, der Julie (Jessica Chastain) bryter alle regler. Hun flørter åpenlyst med sin fars dedikerte tjener John (Colin Farrell), og gjennom natten blir de to fanget i et brutalt og lidenskapelig maktspill, hvor de rives mellom tiltrekning og avsky.

Liv Ullmann har tidligere sagt til NRK at dette er hennes siste film. (Se video under)

– Jeg vil sette strek med en film som har den kvaliteten jeg krever. «Miss Julie» er halvparten Strindberg og halvparten meg, sier Liv Ullmann, som selv har oversatt skuespillet «Frøken Julie» til engelsk.

Tre norske spillefilmer, en kortfilm og sju samproduksjoner med i programmet til filmfestivalen i Toronto.

Liv Ullmann lager sin versjon av August Strindbergs «Frøken Julie» i Irland, men vil gi seg mens hun er på topp.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters