I Erich Lissners bok ”Wurstologi” - pølsologi - fra 1939 gjøres det til et poeng at tarmer brukes både til pølser og felestrenger. Og greske helter fikk seierens belønning i pølser. I 18.sangen vinner Odysseus slaget og får være med å spise blodpølse ved eget bord.
De gamle romere grillet pølser med samme velbehag som vår tids sommergjester. Alle kokebøkers stamfar – Apicius – har mange oppskrifter på pølser. Men Tyskland ble pølseriket framfor noen.
Goethe spiste selvfølgelig pølser. Lissner gir i sin pølsesystematiske avhandling en oversikt over pølsene Goethe spiste fra annendag jul 1831 til 14.mars 1832. I denne perioden spiste han pølse nesten annen hver dag.
Blodpølse med potet var Beethovens favoritt.
Pølsevariasjoner
Variasjonene er uendelige. For en tarm kan inneholde hva som helst. Det finnes oppskrifter på bayersk sneglepølse fra 1806, hvor man rengjør feite snegler, hakker dem med løk, sardiner og sjalottløk, og blander med hvitt brød oppbløtt i melk, før man rører i smør blandet med fire egg.
En oppskrift på champagnepølse er fra 1871. Man lager en kjøttfarse og krydrer den med persille, salt, svart pepper, og noen aromatiske urter, blander i litt trøffel, og fyller i tarmen, mens farsen stadig fuktes med champagne. Fyll på med konjakk mens den stekes med smør i panne.
På Ibsens vis
Da Henrik Ibsen bodde i München skrev han hjem i 1871 at det nok var ok med ”knackwurst und bier”, men sjelen ble lett ”wurstifisert” - pølsifisert. Han har i senere tid fått god støtte av Siegfried Lenz som har fortalt om ”Die Ringgauer Wurstprobe” – pølsetesten i Ringgau.
Han kommer nemlig inn i et vanlig tradisjonelt tysk landskap, vakkert og litt kjedelig og likt så mange andre, men så vil stedets øverste myndighet vise ham hva bygda er verdt.
Han blir invitert hjem, og får båret inn et dampende fat med pølser i alle farger og størrelser. Etter hvert fornemmer han hemmeligheten: trass i sitt temmelig uspennende ytre, så har pølsene sitt fyrrige og fargesterke indre.
Han omtaler siden denne fortellingen med et sitat fra Thomas Mann: Ironi kan også være en form for kjærlighet.
Om pølser på P2
Hør Nina Krohn og Per Olav Reintons vandring gjennom München på Kristi himmelfartsdag, torsdag 21. mai klokka 08.05 på NRK P2 (reprise klokka 16.03).
Fra tidlig morgen med Weisswurst og Weissbier, først i Henriks Ibsens spor, deretter følger de Thomas Mann og andre tyske forfattere og komponister.
Pølser er også kultur når vi vandrer i München på Ibsens vis.