NRK Meny
Normal

Unik norsk fotosensasjon i Gdansk

Unike bilder tatt av en norsk student under krigen vekker stor oppsikt i den polske byen Gdansk. Bildene gir et unikt innblikk av livet i byen, som nærmest ble jevnet med jorda i 1945.

Sverre Søndenaa

Sverre Søndenaa dokumenterte livet i Danzig som student. Her er et fotografi av ham fra 1943, samme år som han tok bildene som nå vekker oppsikt.

Foto: Sverre Søndenaa

Bildene ble tatt av den norske studenten Sverre Søndenaa, som studerte ved ingeniørskolen i Danzig fra 1938 (Gdansk het Danzig frem til 1945, journ.anm.). Han ble raskt forelsket i byen, som på den tiden hadde status som en polsk-tysk fristad.

Søndenaas hobby var fotografi, og derfor begynte han etter hvert å ta bilder av dagliglivet i byen.

I 1943 giftet han seg med Charlotte, men de følte seg ikke lenger trygge i Charlottes hjemby. Derfor søkte de om å flytte, og fikk til slutt tillatelse av tyskerne til å sette kursen mot Norge.

Frem til i år har de historiske bildene støvet ned i en trekasse. Men dette endret seg da parets barn Eva Marie, Svein Harald og Ingrid Charlotte tok med bildene til Gdansk, over 70 år etter farens opphold.

– Bildene er en sensasjon

– Plutselig dukket det opp noen nordmenn som fortalte oss om bildene de hadde fra krigstiden. De ville gi dem til oss og mente bildene hadde større betydning for oss enn for dem, forteller Monika Kryger fra Historiske Museum i Gdansk til NRK.no.

– Bilder fra denne perioden finnes ikke i Gdansk. Alt ble brent og lagt i ruiner etter den sovjetiske offensiven i 1945. Derfor er disse bildene ytterst sjeldne, og det er ekstra spennende at de er i farger. På bildene ser vi tilsynelatende vanlige liv, men man skjønner raskt at naziterror og menneskelige tragedier lurer i bakgrunnen.

– Da vi så på bildene ble vi nesten slått i bakken og fikk gåsehud. Bildene er en sensasjon og en gave fra den norske julenissen til oss, jubler hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Danzig, 1943

Fotograf Sverre Søndenaa dokumenterte livet i den polsk-tyske byen Danzig (Gdansk) før den ble totalskadd i krigsherjingene. På bildet er Søndenaas kone og svigerfar (venstre) avbildet sammen med en ikke-identifisert mann (høyre).

Foto: Sverre Søndenaa

Venter på armageddon

Bildene er tatt i april 1943. Da hadde tyskerne for lengst invaderte Polen, men sivilbefolkningen visste lite om at situasjonen skulle bli langt mer alvorlig når russerne begynte fremrykkingen mot tyskerne gjennom Polen. Kryger mener den historiske konteksten gjør bildene veldig spesielle.

– Byens gater, bygninger og mennesker ser normale ut, og de er uvitende om det armageddonet som kommer. Nettopp derfor har bildene så stor historisk verdi, sier hun til NRK.no.

– Den norske studenten har foreviget den historiske byen vår for alltid gjennom objektivet. Dette er historisk.

– Han ville nok likt dette

Svein Harald Søndenaas søster, Ingrid Charlotte, hadde farens bilder liggende i en kasse hjemme. Men ingen i familien trodde at farens fotografier skulle ha en så stor historisk verdi som det skulle vise seg at de hadde.

– Bildene hadde ligget der i alle år, så vi hadde ikke noe spesielt forhold til dem. Men vi tenkte at det kanskje var andre som kunne ha glede av dem, så derfor tok vi kontakt med museet i Gdansk, forklarer Svein Harald Søndenaa til NRK.no.

Søsknene ble overrasket over den overstrømmende mottagelsen de fikk da de leverte bildene til museet.

– Vi fikk en mottagelse som var over all forventning, så det var veldig gledelig. Vi ble invitert tilbake til åpningen av utstillingen i januar, og etter det har vi hatt jevnlig kontakt med museet.

Søndenaas far studerte til å bli flyingeniør, men ettersom han var redd for å bli hentet inn i Wehrmachts tjeneste, utsatte han diplomoppgaven så lenge som mulig.

Sverre Søndenaa døde i 1987, og sønnen tror den fotointeresserte faren hadde likt at bildene fant veien tilbake til Gdansk.

– Han hadde nok satt stor pris på dette. Min far drev med foto hele livet, så det er hyggelig at bildene hans har fått et nytt liv og kan skape en slik glede.

(Saken fortsetter etter bildet)

Søsknene Søndenaa

Søsknene Søndenaa sammen med Elfi Rohde fra Malmø. Bildet er tatt utenfor huset der søsknenes besteforeldre og mor bodde i Danzig (senere Gdansk). Elfi Rohde bodde besteforeldrene mot slutten av krigen, og kontakten med henne var foranledningen til at søsknene dro til Gdansk med bildene. Fra venstre; Svein, Elfi, Ingrid og Eva.

Foto: Svein Harald Søndenaa

Henrettet postansatte

Den gamle Hansabyen hadde status som en fri, uavhengig by, og befolkningen bestod av polakker og tyskerne som definerte seg som Danzigboere, og hadde egne pass.

Men 1. september 1939 invaderte tyskerne, og de første angrepene mot byen fant sted klokken 04.45. Tyskerne angrep en polsk militærbesetning på halvøya Westerplatte, og satte samtidig støtet inn mot postkontoret, som hadde stor symbolverdi for Polen.

Bygningen hadde 53 dårlig bevæpnede funksjonærer som forsvarte seg i flere timer frem til klokken 19. De heiste til slutt det hvite flagget, og de overlevende ble tatt til fange og henrettet. Dette var en av de første i en lang rekke krigsforbrytelser fra den tyske krigsmaskinen.

Sønderaas bilder står nå utstilt i den gamle postbygningen, og Kryger forklarer at dette ikke er tilfeldig.

– Historien tilsier at denne bygningen den riktige plassen for disse sensasjonelle bildene. "Det polske postmuseet" befinner seg i den samme bygningen, og dette er et viktig symbol for krigens utbrudd i Polen, forklarer hun til NRK.no.

Utstillingen "promenaden i Gdansk 1943-2012" viser 21 bilder av Søndenaa. Den åpnet 14. april og skal vare til 19. mai.

Kulturstrøm

 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold