Hopp til innhold

Krangel om lydnivå

Norsk musikkråd bryter samarbeid med Helsedirektoratet på grunn av uenighet om lydnivået på musikkarrangement.

Fra Infernofestivalen på Rockefeller

For høy lyd? Bildet er hentet fra Infernofestivalen på Rockefeller.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Norsk musikkråds kampanje Grenser for lyd er musikkbransjens samarbeidsorgan for forebygging av hørselsskader. Nå bryter musikkrådet sitt samarbeid med Helsedirektoratet.

Grunnen er at de mener direktoratets forslag til lydveiledning for konsertarrangører bryter med intensjonene i Kulturloven, som fastlegger offentlige myndigheters ansvar for å fremme og legge til rette for et bredt spekter av kulturvirksomhet, og dermed knebler norsk musikkliv.

«I forslaget til veileder framstår det som om det er helseskadelig å gå på konsert eller delta på festival. Grenser for lyd mener dette er misvisende og at musikk er en kilde til trivsel og glede.» skriver prosjektleder for Grenser for lyd, Erica Berthelsen, i et innlegg på musikknettstedet Ballade.

– Kravene til lydnivå må være mer realistiske. De kan ikke være så strenge at man ikke får gjennomført noe som helst, sier Berthelsen til NRK.

Helsedirektoratet ikke bekymret

Helsedirektoratet ønsker å senke lydnivået på konserter og festivaler i Norge for å ta vare på hørselen til publikum og ansatte ved arrangenentene. Samarbeidsbruddet med musikklivet uroer ikke avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ole Trygve Stigen.

– Vi skulle gjerne ønske at de stilte seg bak vårt forslag, men samtidig så tror jeg ikke vi er så langt unna en enighet, sier han.

– Hva sier du til påstanden om at forslaget deres knebler kulturlivet?

– Vi ønsker ikke å kneble kulturlivet, men vi er nødt til å finne en balansegang mellom hensynet til lydnivå og både hørselskader og naboer.

Se til Danmark?

Fremfor videre samarbeid med norske helsemyndigheter lufter Erica Berthelsen i Norsk musikkråd muligheten for å gjøre som danskene.

«I Danmark har man hatt stor suksess med at bransjen selv korrigerer sitt lydnivå. Her har konsertarrangørene, med Roskilde og Vega i spissen, etablert en grenseverdi og et system for lydmålinger som de selv benytter og overvåker. Slik overholder bransjen lover og regler på et nivå som er forståelig og forsvarlig både for bransjen selv og for publikum. Kunne dette vært en modell for Norge også?», spør hun i sitt innlegg på Ballade.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift