Hopp til innhold

Trøbbel i gjære for «Ingen grenser»

Det er duket for dramatikk i kveldens episode av «Ingen grenser»: Ekspedisjonens fortsettelse trues av en alvorlig infeksjon.

Ingen grenser: Hundekjøring for blinde
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Har du sett blinde kjøre hundeslede før? Trykk på videoen over og se Tare ta kontroll over hundespannet!

I kveld er det klart for andre episode av «Ingen grenser», hvor Lars Monsen skal lede en trupp på elleve menn og kvinner over Nordkalotten. Felles for alle deltakerne er at de har en eller flere funksjonshemninger.

Gruppebilde Ingen Grenser

Denne gjengen ska forflytte seg 500 kilometer over Nordkalotten.

Foto: Geir Evensen / NRK

Høy puls preget forrige søndags premieresending, som ble sett av over én million nordmenn. To kanovelter, farlig padlevind og en knivskade sørget for en dramatisk start på ekspedisjonen.

Skjulte infeksjonen for de andre

Dramaet fortsetter i kveld, når deltaker Per Christian Brunsvik får beskjed om at han må avbryte ekspedisjonen dersom urinveisinfeksjonen han har pådratt seg ikke blir bedre.

– Jeg var redd for at jeg måtte avbryte ekspedisjonen, sier Brunsvik til NRK.no.

For å beskytte de andre deltakerne, valgte han å skjule at han var syk.

– Jeg hadde ikke noe lyst til å hause opp situasjonen og sa ingenting til de andre deltakerne. Jeg ville ikke at de skulle uroe seg for at jeg måtte bryte, forteller den veltrente 38-åringen, som ble lam etter en skiulykke i 1991.

Se videosnutt fra kveldens epiosde av «Ingen grenser»:

Ingen grenser; Har du kompass?
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Alt klaffet

Men det er ikke bare Per Christians kjedelige infeksjon som er tema i kveldens episode. Vi blir også med på hundekjøring i regnet, og får se døvblinde Tare briljere som sledefører. Fra og med dag åtte skal nemlig deltakerne ta seg fram ved hjelp av hundespann.

Grethe Fure, som også stiller i nettmøte etter sendingen i kveld, forteller at stemningen mellom deltakerne var overraskende god gjennom hele ekspedisjonen:

Ekspedisjonsbilde fra Ingen grenser

Deltakerne møter mange utfordringer underveis.

Foto: Geir Evensen

– Tonen var uhøytidelig og avslappet. Vi lo mye og det var mye humor underveis, forteller Fure, som bor alene i skogen sammen med katten sin til vanlig.

– Jeg kaller meg selv for «Anna i ødemarken» og trives godt i eget selskap. Men nå merker jeg at jeg savner de andre deltakerne. Vi ble jo gode venner, forteller den 49 år gamle MC-entusiasten.

- Redd for at vi skulle fremstå som kristen rekrutteringsleir

Per Christian er enig i «Ingen grenser»-gjengen fungerte godt sammen på tur.

– Kjemien i gruppa var ordentlig god. Alt klaffet. Vi bekymret oss litt for at vi skulle fremstå på TV som en kristen rekrutteringsleir. At vi skulle virke som den «lystige heimen» på tur, ler vestlendingen, som allerede har opplevd å bli gjenkjent på gata:

– Joda, det har skjedd at folk stopper opp og ser på meg. De kommer bort og spør om ikke jeg er «han der fra den derre serien»!

Etter sendingen på NRK1 kl. 20.55 i kveld møter du altså begge to i nettmøte her på nrk.no. Klikk her for å sende inn dine spørsmål!

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK