Tre kan bli norsk Oscar-kandidat

Hele tretti filmer var kvalifisert, men den norske Oscar-komitéen har plukket ut tre mulige kandidater.

Anders Danielsen Lie

Anders Danielsen Lie i «Oslo, 31. august». Joachim Triers film er en av de mulige Oscar-kandidatene.

– Vi synes vi har kommet frem til tre filmer som representerer Norge på en god måte. De kan ha en sjanse til å nå frem hos det amerikanske filmakademiets medlemmer, sier Stine Helgeland, leder av årets Oscar-komité.

Dn første av de tre er «Oslo, 31. august». Joacim Trier har regien, og filmen hans hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes.

Filmen er et drama om en ung mann, drevet til sitt eksistensielle nullpunkt. Handlingen foregår i løpet av et døgn, «Oslo, 31.august».

Lovende debut

Filmen «Sykt lykkelig» er regissør Anne Sewitskys spillefilmdebut . Filmen er allerede solgt til 15 land. Agnes Kittelsen spiller hovedrollen som Kaja.

Agnes Kittelsen t.v. og regissør Anne Sewitsky

Agnes Kittelsen og regissør Anne Sewitsky.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Familien er det viktigste i Kajas liv. Hun er den evig positive og «sykt lykkelige», til tross for at mannen hennes ikke synes hun er så attraktiv lenger.

Punk i drabantbyen

«Sønner av Norge» tar oss til drabantbyen på slutten av 70-tallet. Inn fra venstre dundrer punkrocken. Men det er ikke lett å gjøre opprør når faren din vil være med. Regissør er Jens Lien, og filmen åpner årets norske filmfestival i Haugesund.

Sven Nordin og Åsmund Høeg

Sven Nordin og Åsmund Høeg i «Sønner av Norge».

Foto: Friland / Norsk Filmdistribusjon

Norsk «kortliste»

Det er første gang den norske Oscar-komitéen presenterer en såkalt «kortliste».

Produsentene bak filmene blir invitert til å presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje før komiteen tar den endelige avgjørelsen om hvilken film som blir Norges offisielle kandidat. Beslutningen offentliggjøres den 3. september.

Filmen som til slutt velges til å bli Norges kandidat, skal deretter vurderes av medlemmene av The Academy of Motion Arts and Sciences, som så nominerer fem filmer blant de innsendte bidragene fra forskjellige land.

Selve Oscar-kåringen finner sted 26. februar 2012.

Kulturstrøm

 • Dyvik Husby begraves 9. desember

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke på torsdag i neste uke. Husby døde 19. november, 49 år gammel.

  Seremonien foregår i Lillestrøm kirke 9. desember fra klokken 12, skriver Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)