Tre kan bli norsk Oscar-kandidat

Hele tretti filmer var kvalifisert, men den norske Oscar-komitéen har plukket ut tre mulige kandidater.

Anders Danielsen Lie

Anders Danielsen Lie i «Oslo, 31. august». Joachim Triers film er en av de mulige Oscar-kandidatene.

– Vi synes vi har kommet frem til tre filmer som representerer Norge på en god måte. De kan ha en sjanse til å nå frem hos det amerikanske filmakademiets medlemmer, sier Stine Helgeland, leder av årets Oscar-komité.

Dn første av de tre er «Oslo, 31. august». Joacim Trier har regien, og filmen hans hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes.

Filmen er et drama om en ung mann, drevet til sitt eksistensielle nullpunkt. Handlingen foregår i løpet av et døgn, «Oslo, 31.august».

Lovende debut

Filmen «Sykt lykkelig» er regissør Anne Sewitskys spillefilmdebut . Filmen er allerede solgt til 15 land. Agnes Kittelsen spiller hovedrollen som Kaja.

Agnes Kittelsen t.v. og regissør Anne Sewitsky

Agnes Kittelsen og regissør Anne Sewitsky.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Familien er det viktigste i Kajas liv. Hun er den evig positive og «sykt lykkelige», til tross for at mannen hennes ikke synes hun er så attraktiv lenger.

Punk i drabantbyen

«Sønner av Norge» tar oss til drabantbyen på slutten av 70-tallet. Inn fra venstre dundrer punkrocken. Men det er ikke lett å gjøre opprør når faren din vil være med. Regissør er Jens Lien, og filmen åpner årets norske filmfestival i Haugesund.

Sven Nordin og Åsmund Høeg

Sven Nordin og Åsmund Høeg i «Sønner av Norge».

Foto: Friland / Norsk Filmdistribusjon

Norsk «kortliste»

Det er første gang den norske Oscar-komitéen presenterer en såkalt «kortliste».

Produsentene bak filmene blir invitert til å presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje før komiteen tar den endelige avgjørelsen om hvilken film som blir Norges offisielle kandidat. Beslutningen offentliggjøres den 3. september.

Filmen som til slutt velges til å bli Norges kandidat, skal deretter vurderes av medlemmene av The Academy of Motion Arts and Sciences, som så nominerer fem filmer blant de innsendte bidragene fra forskjellige land.

Selve Oscar-kåringen finner sted 26. februar 2012.

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.