Hopp til innhold

Tøffe uker for Stjernekamp-finalistene

Det er klart for finale i Stjernekamp, og Reidun Sæther og Nora Foss Al Jabri kjemper om å bli Norges ultimate entertainer. men det har ikke vært en lett reise.

Reidun Sæther og Nora Foss Al Jabri er klar for finale i Stjernekamp

Reidun og Nora, og de andre deltakerne, har blitt gode venner underveis i konkurransen. Stemningen er god, selv om det har vært slitsomme uker rett før finalen.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

Nora som EVita i Stjernekamp

Nora fikk strålende tilbakemeldinger da hun sang fra musikalen Evita. I finalen synger hun Don't cry for me Argentina igjen.

Foto: Julia Naglestad/NRK
Reidun synger Sissel Kyrkjebø på Stjernekamp

Reidun fikk ikke de beste tilbakemeldingene i norsk på norsk

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Denne uka begynte med at jeg var sliten og nedbrutt, sier finalist Reidun når NRK.no møter henne og Nora dagen før finalen.

Forrige uke var det to lykkelige jenter seerne hadde sendt til finale, når Jørn Hoel ikke nådde opp i semifinalen. Men det har tatt på å skulle prestere uke etter uke.

– Jeg tenkte at: jeg vet ikke om jeg klarer å ta meg gjennom denne uka her. Som når du står foran et fjell du skal bestige. Men i dag føles det som jeg har kommet ganske langt på vei oppover fjellet. Jeg har klart å bygge opp selvtillitten igjen denne uka, og tenkt at det spiller ingen rolle hva som skjer nå. Jeg er happy og gira for at det er finale, og det er først nå det har gått opp for meg at jeg er i finalen i Stjernekamp, sier Reidun.

De to artistene har imponert med store stemmer og gode formidlinger gjennom de ulike sjangrene. Reidun har stort sett fått strålende tilbakemeldinger fra første stund, mens Nora er den artisten som har vokst mest i løpet av Stjernekamp. Fra litt varierende tilbakemeldinger, har hun de tre siste programmene vært blant favorittene hos dommerne.

Møtte veggen

Men også Nora har kjent på presset og kjøret med å skulle prestere i ukjent terreng hver uke. Særlig de første ukene var tøffe for 18-åringen.

– Det var veldig tungt, og jeg måtte ty til noen tårer. Jeg traff veggen og syntes det var veldig hardt, forteller hun.

Både Stjernekamp og ting utenom var mye å takle samtidig for den unge deltakeren. Likevel har hun vist seg som en stor stjerne med flere gåsehudfremkallende øyeblikk og god progresjon.

– Det som har vært annerledes er det som har skjedd inni hodet mitt. Den tryggheten og roen jeg har nå hadde jeg ikke i starten. Noen ganger bruker man litt tid på å bli vant til ting, og det gjaldt Stjernekamp, sier Nora.

Nå tør hun å ta ut mer på scenen og har det mer gøy.

– Jeg merket at jeg tør å ha det gøy på en annen måte enn før. De første ukene var veldig vanskelige, det begynte på toppen, så gikk det nedover før det gikk oppover. Jeg hadde mange tunge uker, men jeg har lært ekstremt mye, sier hun.

Velger musikal

Når finalen braker løs i kveld, skal de to finalistene fremføre tre låter. En valgfri låt, en egen låt, og en låt fra et tidligere program. Begge har valgt å framføre låtene fra musikal igjen.

– Det er den låta som gjorde en forskjell for meg i Stjernekamp. Den ga meg en trygghet på scenen, og den kom fra hjertet, sier Nora om «Don't Cry for me Argentina».

Reidun har tidligere høstet strålende kritikker på musikalscenen, og valgte å legge lista høyt da hun var på «hjemmebane». Med «Climb ev'ry Mountain» fra Sound of Music lagde hun sin egen versjon.

– Grunnen til at jeg valgte musikallåta er, rent kunstnerisk, at jeg synes den har et helt fantastisk bra budskap, og det var en låt jeg gjorde en egen versjon av. Jeg kan stå for det gjorde der på en profesjonell måte, sier hun.

Selv ønsket hun å gjøre storband igjen, men det var ikke mulig å få til logistikkmessig. Dermed ble det musikal, som hun tror selv hun kan lykkes med.

– Jeg stiller veldig høye krav til meg selv, og jeg vil at det skal være så bra som mulig. Jeg synes det er et ansvar jeg har når man får mulighet til å nå ut til så mange folk, og når det er så mange som jobber for at jeg skal får lov til dette. Det er til syvende og sist publikum det handler om, og hva folk sitter igjen med når programmet er over, sier hun.

Setter pris på responsen

Ikke bare dommerne har kommet med sine meninger om deltakerne underveis. Begge finalistene har fått mange tilbakemeldinger av venner, familie og ukjente mens programmet har pågått. Det setter de svært stor pris på.

– Uten all den responsen jeg har fått hadde jeg ikke hatt den selvtillitten jeg har på scenen, og turt å ha det så gøy. Det å ha folkets støtte hele veien er helt utrolig, sier Nora.

Hun sier hun leser og husker alle tilbakemeldinger hun får, men trekker særlig fram forrige gang da det var danseband og folkets valg.

– Jeg husker godt forrige gang der Mona sa det var magisk. Og Rune Rudberg sa at dette er Stjernekamp, og at jeg var en stjerne. Det synes jeg var veldig hyggelig å høre, sier hun.

Reidun er også overveldet over responsen hun får fra publikum.

– Det er helt fantastisk at folk tar seg bryet og skrive det de skriver, sier hun, og husker særlig én tilbamelding.

– Etter opera var det en norsk komponist som komponerer opera som sa at jeg sang favorittlåta hans, og han sa at jeg gjorde det fenomenalt. Selv verdensstjerner har problemer med den låta, så da tenkte jeg: wow. For det har så faglig tyngde når en som han sier det, sier Reidun.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.