Super konsertplate fra Tom Waits

Om to uker fyller Tom Waits 60 år, og mandag slapp han sitt nye album «Glitter and Doom Live». Med denne flotte konsertplaten klarer en av vår tids mest interessante rockere å forbedre mange av originalversjonene.

Tom Waits
Foto: John David Mercer / Scanpix/AP

Tom Waits gjør konserter svært sjeldent, og det er en eksklusiv opplevelse å overvære en. Glitter and Doom-turnéen er hans siste så langt, og den gikk gjennom de amerikanske sørstatene og sju utvalgte byer i Europa i 2008.

Med seg hadde han et så godt som nytt band, med sin sønn Casey Waits bak trommene. Dette er Tom Waits første konsertalbum siden «Big Time» fra 1988. «Glitter and Doom Live» utfyller den fint, og er samtidig både heftigere og mer fokusert.

Etter hamskiftet

Aller låtene på «Glitter and Doom Live» er kjent fra før. Den eldste er Singapore fra platen «Rain Dogs», som kom i 1985. Det betyr at «Glitter and Doom Live» helt og holdent baserer seg på stilen og repertoaret etter Waits sitt hamskifte fra liksom-sliten jazz- og blues-crooner til raspete og vindskeiv avantgarde-rocker.

Ungt og rått

«Such a Scream» fra 1992s «Bone Machine» er blitt til et funky monster, samtidig som nerven i den versjonen vi kjenner fra før er ivaretatt på perfekt vis. Energinivået på denne konsertplaten er høyt, det unge bandet låter tent og versjonene er ofte ganske annerledes enn originalene.

Det er bra, og det viser at vi snakker om levende musikk på mange måter. Og det finnes enda bedre grunner til at «Glitter and Doom Live» hører hjemme hos enhver Tom Waits-samler med respekt for seg selv.

Tom Waits

Tom Waits her i Paris under sin «Glitter and Doom»-turne.

Foto: Pierre Verdy / Scanpix/AFP

Bedre live

«Metropolitan Glide» og «Make it Rain», som begge opprinnelig finnes på ikke helt vellykkede «Real Gone» fra 2004, er radikalt forbedret i liveversjonene. Det svinger mer av dem nå og man skjønner først her at dette er virkelig bra låter. Før hadde de en grumsete innpakning og ble fremført på en anstrengt måte.

Stand up

Bonus-CDen «Tom Tales» er en liten gullgruve i seg sjøl, der Tom Waits merkverdige preik mellom låtene er redigert sammen til en drøy halvtimes stand up-forestilling. Tom Waits absurde og outrerte humor kan lyse opp selv det dypeste høstmørket. Stemningen i salen er på bristepunktet når en mannlig publikummer roper ut et ønske om å bære Tom Waits sitt barn.

Vilt og vakkert!

«Glitter and Doom Live» er et godt plaster på såret for de som ikke har fått tak i Tom Waits ettertraktede konsertbilletter og et strålende minne for de som har. Samtidig er dette en vill, underholdende og tidvis veldig vakker samling som kan være et greit sted å begynne for nye Tom Waits-fans.

Kulturstrøm

 • Avtale om nytt museumsbygg

  Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) skal nå bygge et sikrings- og museumsbygg over ruinene av Tungtvannskjelleren på Vemork. Arbeidet starter 3. august. Prosjektet skal etter planen være ferdig i september neste år.

  Tungtvannskjelleren ved Hydrogenfabrikken på Vemork.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hagia Sofia ikke lenger museum

  Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum. Dermed banes veien for at den kan omgjøres til en moske igjen. Tyrkias høyeste administrative domstol har annullert bestemmelsen fra 1934 som gjorde landemerket i Istanbul til et museum.

  Hagia Sofia sett fra parken.
  Foto: Nina Skurtveit / NRK
 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix