Super konsertplate fra Tom Waits

Om to uker fyller Tom Waits 60 år, og mandag slapp han sitt nye album «Glitter and Doom Live». Med denne flotte konsertplaten klarer en av vår tids mest interessante rockere å forbedre mange av originalversjonene.

Tom Waits
Foto: John David Mercer / Scanpix/AP

Tom Waits gjør konserter svært sjeldent, og det er en eksklusiv opplevelse å overvære en. Glitter and Doom-turnéen er hans siste så langt, og den gikk gjennom de amerikanske sørstatene og sju utvalgte byer i Europa i 2008.

Med seg hadde han et så godt som nytt band, med sin sønn Casey Waits bak trommene. Dette er Tom Waits første konsertalbum siden «Big Time» fra 1988. «Glitter and Doom Live» utfyller den fint, og er samtidig både heftigere og mer fokusert.

Etter hamskiftet

Aller låtene på «Glitter and Doom Live» er kjent fra før. Den eldste er Singapore fra platen «Rain Dogs», som kom i 1985. Det betyr at «Glitter and Doom Live» helt og holdent baserer seg på stilen og repertoaret etter Waits sitt hamskifte fra liksom-sliten jazz- og blues-crooner til raspete og vindskeiv avantgarde-rocker.

Ungt og rått

«Such a Scream» fra 1992s «Bone Machine» er blitt til et funky monster, samtidig som nerven i den versjonen vi kjenner fra før er ivaretatt på perfekt vis. Energinivået på denne konsertplaten er høyt, det unge bandet låter tent og versjonene er ofte ganske annerledes enn originalene.

Det er bra, og det viser at vi snakker om levende musikk på mange måter. Og det finnes enda bedre grunner til at «Glitter and Doom Live» hører hjemme hos enhver Tom Waits-samler med respekt for seg selv.

Tom Waits

Tom Waits her i Paris under sin «Glitter and Doom»-turne.

Foto: Pierre Verdy / Scanpix/AFP

Bedre live

«Metropolitan Glide» og «Make it Rain», som begge opprinnelig finnes på ikke helt vellykkede «Real Gone» fra 2004, er radikalt forbedret i liveversjonene. Det svinger mer av dem nå og man skjønner først her at dette er virkelig bra låter. Før hadde de en grumsete innpakning og ble fremført på en anstrengt måte.

Stand up

Bonus-CDen «Tom Tales» er en liten gullgruve i seg sjøl, der Tom Waits merkverdige preik mellom låtene er redigert sammen til en drøy halvtimes stand up-forestilling. Tom Waits absurde og outrerte humor kan lyse opp selv det dypeste høstmørket. Stemningen i salen er på bristepunktet når en mannlig publikummer roper ut et ønske om å bære Tom Waits sitt barn.

Vilt og vakkert!

«Glitter and Doom Live» er et godt plaster på såret for de som ikke har fått tak i Tom Waits ettertraktede konsertbilletter og et strålende minne for de som har. Samtidig er dette en vill, underholdende og tidvis veldig vakker samling som kan være et greit sted å begynne for nye Tom Waits-fans.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.