Hopp til innhold

Stoppet naken rumpe

Maleren Marianne Aulies doble rumpe ble for sterk kost for Aftenposten.

Marianne Aulie
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Aulie mener Aftenposten har sensurert en annonse for henne som skulle stått på trykk i avisen i dag. Avisen har den siste tiden trykket en serie annonser for Aulie. Flere har vært med bilde av kunsterens nakne rumpe, men dagens annonse ble imidlertid for mye for Aftenposten.

- Grensen nådd

Annonsen skulle hatt to store bilder av Aulies nakne rumpe. Rumpebildet har vært trykket tidligere, men da mye mindre.

Nyhetssredaktør i Aftenposten Ola Bernhus, sier det nå ble for mye for leserne.

- Vi synes rett og slett at hennes rumpe over fire spalter på kulturseksjonens første sider var mer enn vi burde tillate, selv om vi har tillatt samme kroppsdel i mindre format tidligere. Nå var grensen nådd.

Aulie provosert

Bernhus sier at flere lesere har reagert på annonsene tidligere, men at det ikke har vært avgjørende for beslutningen om å ikke trykke rumpebildene i dag.

- Vi har fått en god del reaksjoner, men det er ikke mer enn hva en redaksjon må regne med. Vi har refusert den annonsen fordi vi ikke ville trykke den, slik vi også refusererer en del andre annonser.

Marianne Aulie sier at hun er provosert fordi det hun kaller et opprop fra en kvinnelig kunstner blir sensurert. Bernhus kjenner seg ikke igjen i karakteristikken Aulie gir Aftenposten.

- Kommersielt triks

- Vi blir beskyldt for å være både kommunister og mannssjåvinister. Her har nok vi og Galleri Sand ulike definisjoner av ordene.

- Aulie hevder at hun er sensurert som kunstner, men det er jeg ikke enig i. Dette er et rent kommersielt budskap. Det er ikke kunsten man fremmer, og ikke kvinnesaken heller, sier Elizabeth Hartmann fra reklamebyrået Siste skrik.

- Skjer det ofte at annonser stoppes?

- Jeg tror at Aulie har oppnådd akkurat det hun ville i dag, i og med at annonsen ble stoppet. Det er agurktid og andre medier kaster seg over det. Jeg tror heller ikke det er rumpa alene som har gjort at Aftenposten ikke ville trykke annonsen, men kombinasjonen av bildet og teksten "Kjære herr kulturminister, lammekotelettene er servert".

Reagerer

Også Hartmann reagerer på innholdet i annonsen

- Jeg synes det er synd å snakke om at lammekotelettene er servert og så vise en naken rumpe. Man vet jo at det dessverre snakkes om kvinner som lammekjøtt. Og når Marianne Aulie og Aune Sand går ut i Dagbladet i dag og sier at de vil starte en debatt om hvorvidt folk griller eller ikke, så tror jeg ikke det er det folk tenker på først når de ser denne annonsen. De trekker strikken langt her, de vet at Aftenposten er strenge - og så oppnår de akkurat det de vil.

- Trond Giske vil ikke kommentere dette. Er det en klok avgjørelse?

- Ja. Det blir ingen klok debatt om han går ut og sier noe om dette. Av og til er "ingen kommentar" den riktige kommentaren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.