Hopp til innhold

Nervøs for «Ondskapens Hotell»-oppfølgeren

Krimforfatteren Stephen King er spent på reaksjonene som kan komme på boka som fortsetter der «Ondskapens Hotell» slapp.

Danny Torrance fra Ondskapens hotell

I Stephen Kings bok «Ondskapens Hotell» fra 1977 var Danny Torrance en fem år gammel synsk gutt. Nå møter vi ham igjen som en middelaldrende sykepleier, som bruker sine evner til å hjelpe pasientene å dø uten smerte. Bildet er en scene fra filmen med samme navn (1980).

Foto: Warner Bros. Pictures

Hvordan gikk det egentlig med den lille, synske gutten Danny Torrance, som forutså et blodbad på The Overlook Hotel i boka og filmen «Ondskapens Hotell»?

I disse dager – 36 år etter at Stephen King skrev boka («The Shining» på originalspråket), kommer nå oppfølgeren, ved navn «Doctor Sleep».

Den amerikanske forfatteren sier at han bestemte seg for å skrive boka etter at så mange hadde spurt ham om hva som skjedde med guttungen i historien. Men prosjektet har gitt 65-åringen søvnløse netter, innrømmer han i et intervju med BBC.

Vil at folk skal like oppfølgeren bedre

Han tror nemlig at 95 prosent av anmeldelsene kommer til å foreta en direkte sammenligning mellom de to bøkene.

– Du må forholde deg til den sammenligningen, og det gjør deg nervøs. Det skyldes at mye vann har rent under broen siden den gang, og jeg er en annen mann nå, sier han.

Ondskapens hotell (1980)

«Heeeere's Johnny!!» Jack Nicholson i rollen som Jack Torrance i den Stanley Kubrick-regisserte skrekkfilmen «Ondskapens Hotell» (1980)

Foto: Warner Bros. Pictures

King mener selv at han er en bedre forfatter i dag enn da han skrev «Ondskapens Hotell» som 28-åring. Men etter å ha lest hva folk skriver på debattsider for litteratur på nettet, skjønner han at ingen forventer at han skal overgå originalen.

– Mange skriver at de antakelig vil lese den nye boken, men at den ikke kan være så bra som «Ondskapens Hotell». Uansett er jeg er optimist, og håper at folk vil si at den nye boka var bra når de har lest den. Men aller helst vil jeg at de skal like den nye boka bedre, sier han.

Rystende historie

Både bok- og filmversjonene av «Ondskapens hotell» blir omtalt som blant de mest skremmende grøsseropplevelsene som er å oppdrive i populærkulturen.

I historien møter vi Jack Torrance (spilt av Jack Nicholson i filmen), hans kone Wendy og sønnen Danny. Jack tar seg jobb som vaktmester på et avsidesliggende, vinterstengt hotell for å få ro til å skrive. Hotellet har en lang og voldelig historie og det påvirker Jack på en uhyggelig måte. Etter kort tid utvikler han seg til å bli direkte livsfarlig og forsøker å utrydde sin egen familie, inkludert den følsomme gutten Danny.

Stephen King

Stephen King sier at han er en helt annen mann i dag enn da han skrev «Ondskapens Hotell», og han frykter at forventningene til oppfølgerboka kan være feil.

Foto: Elise Amendola / Ap

I den nye boken er det Danny som står i sentrum. I romanen fra 1977 var han bare fem år gammel. Nå er han voksen og fortsatt hjemsøkt av skikkelsene fra det gamle hotellet. Han forsøker desperat å bli kvitt sin fars arv av fortvilelse, alkoholisme og vold.

Danny skaffer seg jobb som pleier på et sykehjem, hvor han bruker sine evner til å hjelpe pasientene å dø uten smerte (derav boktittelen «Doctor Sleep»). Etter at han møter en jente, som også har spesielle evner, utvikler historien seg til å bli «en episk krig mellom det gode og det onde», som det står på Kings offisielle nettside.

Vanskeligere å skremme

King sier til BBC at han er redd for at de som har lest den originale historien vil forvente lignende rystende opplevelser i «Doctor Sleep».

– Frykten er at folk kommer tilbake og forventer å bli skremt på samme måte nå som de er voksne, men det skjer bare ikke. Jeg ville skrive en mer moden bok, forteller han.

Han legger til at det er verre å skremme folk i dag enn det var før, i og med at man har blitt mer kjent med alle triksene som filmskapere og forfattere bruker for å skape frykt.

– Det jeg vil, er at leserne skal bli glade i karakterene mine. Når det er på plass, er det mulig å skape en frykt hos leserne for at noe skal skje med karakterene. Kjærlighet skaper frykt, sier han.

I juni sa Aschehoug forlag, som har oversatt mange av Kings bøker, at de ikke har valgt å satse på «Doctor Sleep».

– Mange av hans lesere i Norge leser bøkene hans på engelsk. De venter ikke lenger på den norske oversettelsen – spesielt siden det har blitt så raskt og billig å kjøpe og lese e-bøker, sa sjefredaktør for oversatt litteratur i Aschehoug, Gunn Reinertsen Næss.

Denne beslutningen har ikke blitt endret siden den gang, får NRK.no opplyst hos forlaget. Boken har internasjonal slippdato 24. september.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters