Hopp til innhold

Medalje til «Banjo-Kari»

Kari Svendsen fikk Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen. – Du har en enestående posisjon som visesanger, sa ordføreren.

Hun fikk tildelt medaljen av ordfører Fabian Stang under et arrangement i Oslo rådhus.

– Du er en raus gledespreder som alltid stiller opp, sa ordføreren, før han delte ut både medalje og diplom.

Se video:

Video Kari Svendsen får St. Hallvard- medalje

Kari Svendsen får St. Hallvard- medalje

Stolt artist

– Dette er jo helt ufattelig. Jeg er veldig glad, stolt og beæret. Bare se på alle de størrelsene som har fått prisen før meg! Jeg fyller kanskje et folkelig hull, sa Kari Svendsen.

Kari Svendsen (60) startet sin karriere i 1966, først som medlem av Christiania Fusel & Blaagress. Fra 1970-tallet opptrådte hun som soloartist og etter hvert i flere revyer.

Hun er kjent for å holde de norske revyvisene i hevd. I 1994 mottok hun Gammleng-prisen i klassen vise.

Ikke hvert år

St. Hallvard-medaljen ble innstiftet i 1950, men første gang utdelt i 1956. Tildelingen skjer ikke hvert år og det har også variert fra år til år hvor mange som har mottatt medaljen.

Den har fått navn etter byens skytshelgen, Hallvard Vebjørnsson, eller St. Hallvard.

Mottakere av St. Hallvard-medaljen de senere år er blant andre Børre Rognlien (2010), Gunnar Sønsteby (2009), Aud Schønemann (2002), Thor Heyerdahl (1997) og Grete Waitz (1989).

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober