Hopp til innhold

En av de store er borte

Solo Cissokho var skalden fra Senegal som ble en viktig inspirasjonkilde i norsk musikkliv. Nå er han død, 56 år gammel.

Solo Cissokho og sønnen Ibou Cissokho på Melahuset i Oslo i november 2018.

Med det banebrytende albumet «Frå Senegal til Setesdal» (1997) viste Solo Cissokho, sammen med Kisten Bråten Berg, Kouame Sereba og Bjørgulv Straume, at tradisjonsmusikk fra helt ulike steder i verden har et rytmisk og melodisk felleskap. Da han i 2002 ga ut «Tretakt/Takissaba» sammen med den svenske felespilleren Ellika Frisell, vant de BBC World Music Awards i klassen «Boundary Crossing» i 2003. Samme året ble han nominert til Nordisk råds musikkpris.

Solo Cissokho

KUNNSKAPSDELER: Solo Cissokho lærer barn på Uranienborg skole om koraen.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Solo Cissokho var en griot, en skald og historieforteller i en tradisjon som har gått fra far til sønn i Vest-Afrika i århundrer. Han var født i Casamance i Sør-Senegal i 1963, og kom til Norge i 1995, hvor han siden har vært en helt sentral musiker i det globale musikkfeltet. Solo Cissokho var en av de store utøverne av kora - den store vestafrikanske harpen – og nøt enorm respekt internasjonalt.

Verden, Senegal og Norge har mistet en av sine store.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.