Hopp til innhold

Slik er kulturnivået i kommunene

Onsdag legger Telemarksforsking fram norsk kulturindeks 2016 som måler temperaturen på kulturaktiviteten i kommunene. Sjekk hvilken rangering din kommune har fått.

Røros

BEST I LANDET: Røros i Sør-Trøndelag er Norges beste kulturkommune ifølge norsk kulturindeks 2016.

Foto: Paul Kleiven, Kleiven, Paul / NTB scanpix

SJEKK DIN KOMMUNES PLASSERING HER:

Hvert år utarbeider Telemarksforsking norsk kulturindeks, hvor de har analysert kulturnivået i Norges 428 kommuner ut ifra flere kategorier. For femte år på rad havner Røros på 1. plass.

– Det var en helt strålende nyhet. Det er som kultursjefen vår sier – vi har kultur for kultur her på Røros, sier ordfører i Røros, Hans Vintervold (Ap).

De ti beste kulturkommunene

Kommune

Rangering 2016

Rangering 2015

Røros

1

1

Trondheim

2

10

Ål

3

2

Gloppen

4

4

Lillehammer

5

6

Hamar

6

9

Stavanger

7

11

Tromsø

8

14

Molde

9

8

Nord-Aurdal

10

3

Ekspander/minimer faktaboks

Ikke lenger sist

I fjor havnet Råde kommune på sisteplass, men i år har kommunen klatret til 421. plass. Når ordfører René Rafshol (H) får beskjeden fra NRKs journalist om at de ikke lenger ligger på sisteplass er reaksjonen umiddelbar:

– Er vi ikke det? Hva skjer?

Og nettopp det kan Rafshol også utdype. Blant annet er kommunen i gang med å skaffe en ny kulturarena på Saltnes. I tillegg utredes også mulighetene for å gjøre det gamle langhuset i Råde om til en møteplass i lokalsamfunnet.

René Rafshol

IKKE SIST: Ordfører René Rafshol (H) i Råde kommune føler seg trygg på at innbyggerne setter pris på kulturtilbudet.

Foto: Refshol / NRK

Rafshol er trygg på at plasseringen ikke gjenspeiler innbyggernes syn på kulturtilbudet i kommunen.

– Det hadde vært verre om vi lå på 250. plass og innbyggerne var misfornøyde. Så lenge innbyggerne er fornøyde og vi forsøker å forbedre oss så er dét det beste, sier han.

De ti dårligste kulturkommunene

Kommune

Rangering 2016

Rangering 2015

Våler (Østfold)

419

408

Lardal

420

372

Råde

421

428

Rygge

422

416

Balsfjord

423

412

Klepp

424

422

Agdenes

425

419

Snillfjord

426

426

Kvalsund

427

427

Værøy

428

424

Ekspander/minimer faktaboks

SE HELE RAPPORTEN HER.

Får mye ut av lite

For første gang har Telemarksforsking analysert kommunenes forutsetninger for hva slags kulturnivå de kan forventes å ligge på.

En av kommunene som klarer å få mye kultur ut av lite er Verdal kommune. Kommunen har en forventet 320. plass, men havner på en faktisk 29. plass.

Ifølge forsker Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking er det flere områder Verdal gjør det bedre på enn forventet.

– Verdal har mange flere besøkende på museum enn hva som er forventa. De har og flere besøk på kino enn hva en kan forvente, i tillegg til flere utlån på biblioteket, for å nevne noe, sier Leikvoll.

Gunn Kristin Aasen Leikvoll

MYE KULTUR: – Det er mye kultur rundt om i landet, sier forsker Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking.

Foto: TELEMARKSFORSKING

Får mindre ut av mye

I andre enden av forventningsskalaen ligger kraftkommunen Bykle i Aust-Agder. Ifølge Leikvoll bruker kommunen om lag 15 000 kroner per innbygger på kultur – åtte ganger så mye som landsgjennomsnittet.

Kommunen er forventet å ligge på 1. plass, men havner på 60. plass.

– Vi har satset sterkt på kultur i kommunen. Det er interessant for oss å få disse tallene for de forteller oss at vi bør få enda mer kultur ut av de pengene vi bruker, sier ordføreren i Bykle, Jon Rolf Næss (Ap).

Ifølge Leikvoll i Telemarksforsking er Bykle en sterk besøkskommune, med over gjennomsnittlig høy utdanning i befolkningen. Allikevel har kommunen færre elever i kulturskolen enn forventet. I tillegg har kommunen uventet svake resultater i kategorien frivillig arbeid. ​

Jon Rolf Næss

SATSER PÅ KULTUR: -Vi har opplevd kultur som et lim som gjør at trivselen øker. Vi mener selv vi er gode, men kan helt sikkert blir bedre, sier ordfører i Bykle, Jon Rolf Næss (Ap).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– At det er få elever i kulturskolen skyldes jo at vi er en liten kommune. Vi kunne kanskje hatt større klasser og vært mer effektive. Det samme gjelder frivilligheten. Vi har mange som er medlem av ideelle organisasjoner, men det er jo begrenset hvor mye en person kan delta i, sier Næss.

Mye av Bykles kulturmidler har blitt brukt på idrett. Næss sier han tror det kan være noe av årsaken til at de ikke når til topps på kulturindeksen.

– Det er en debatt vi må ta om hva slags kulturtilbud vi skal vektlegge, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober