Skriver om henrettede nordmenn

Forfatter Torgrim Sørnes forteller om 24 drapssaker i Norge, i sin nye bok «Uten nåde».

Torgrim Sørnes

Torgrim Sørnes interesserer seg for menneskenes mørke sider opp gjennom historien.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Felles for alle drapssakene er at gjerningspersonen ble henrettet.

Torgrim Sørnes, jobber som overlege ved fødeavdelingen ved Akershus Universitetssykehus. Han har skrevet i alt to bøker om nordmenn nordmenn som ble henrettet.

Dystre kvinne-skjebner

Likfunnet i Åsnes

Liket ble funnet her i Åsnes.

Foto: NRK/Rettsmedisinsk institutt

Blant historiene som fortelles, er den om Anna Østmo – som i 1783 ble halshugget for å ha drept to av sine nyfødte barn.

Mer enn 200 år etter sin død ble hun rikskjendis i fjor høst, da hennes hodeløse skjelett ble funnet under arbeidet med en sykkelsti på Flisa.

Hodet var blitt satt på staur ved retterstedet. Sørnes var ifølge VGnett med på å bekrefte identiteten hennes med de opplysningene han hadde gravd frem under arbeidet med boken, blant annet ved å gå gjennom dommene mot henne fra tre datidige rettsinstanser.

Retten dømte henne til døden for «fødsel i dulgsmål», en gammel straffeparagraf for kvinner som fødte i skjul med det resultat at barnet døde. Hun ble halshugd og gravlagt ved retterstedet.

– Praksisen var slik at barnemordere ble halshugd. Kroppen ble gravlagd, mens hodet ble satt på en staur. Her skulle det henge til det ramlet ned av seg selv og det kunne ta flere år, sier Sørnes til NRK.

Flere henrettelser

Sørnes har tidligere gitt ut boken «Ondskap: De henrettede i Norge 1815 – 1876», i 2009. Nå følger han opp denne boken med «Uten nåde», der han tar for seg de neste 40 årene av Norgeshistorien mørke sider, perioden fra 1783 til 1814.

Boken utgis på Schibsted forlag, som beskriver hvordan Sørnes gjennom de uhyggelige historiene tegner et bilde av Norge som er lite kjent fra før: «Her får vi innblikk i miljøer som er preget av den dypeste fattigdom», heter det fra forlaget.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.