Hopp til innhold

- Andre sesong blir mer sjokkerende enn første

Overraskelsene står på rekke og rad, og rollene utvikler seg stadig, forteller hovedrollene i suksesserien House of Cards til NRK.

NRK møtte hovedrolleinnhaverne av nett-TV-serien "House of Cards".

VIDEO: NRK møtte skuespillerne Kevin Spacey (t.v.) og Robin Wright (t.h.), som spiller hovedrollene som ekteparet Francis og Claire Underwood i "House of Cards".

– Alt forandrer seg enda mer og blir mer komplekst i sesong to, sier Kevin Spacey da han møter NRKs korrespondent til intervju i London.

Neste helg er det premiere på neste sesong av den amerikanske nett-tv-serien House of Cards. Serien var første i sitt slag da Netflix skreddersydde et konsept ut ifra preferansene til abonnentene av nett-tv-tjenesten. De huket inn Kevin Spacey til hovedrollen, David Fincher på regi, og manusforfattere i verdensklasse.

Og skreddersømmen falt i smak.

Serien ble hyllet av kritikere over hele verden, den ble populær blant strømmerne og var første nett-tv-serie til å vinne en Emmy, TV-bransjens egen pris.

(Saken fortsetter under bildet)

Claire og Frank Underwood i House of Cards

Forholdet til Claire og Frank Underwood utvikler seg mye i neste sesong av i House of Cards.

Foto: Nathaniel E. Bell

Høye forventninger

House of Cards omhandler kongressmedlemmet Francis Underwood, spilt av Kevin Spacey, og hans mangel på skrupler på vei opp og frem i den amerikanske toppolitikken.

Forventningene til neste sesong av serien har vært skyhøye. NRK Filmpolitiets anmelder mener at serien fortsetter å holde mål.

NRK.no fikk se de fire første episodene av den nye sesongen forut for intervjuet. Manusforfatterne sparer ikke på kruttet når det gjelder progresjonen i serien. Enkelte karakterer står foran store omveltninger allerede i første episode, men vi kan ikke avsløre disse før premieren.

Tre av hovedskuespillerne er i London en uke før premieren, og Kata Mara som spiller journalisten Zoe Barnes, ler i det intervjuet skal starte og NRK antyder at det er mye drama i vente:

– Sesong to er overraskende helt fra starten. Manusforfatterne har ikke vært redde for å overraske publikum eller forandre ting for de ulike karakterene. Noe av det mest spennende med å være en del av showet, er å vite hvor sjokkerende sesong to vil bli, sier Mara til NRK.

Karakterene utvikler seg

Den ambisiøse men litt naive journalisten fra første sesong utvikler seg mye i neste sesong, forteller Mara.

– Rollen forandrer seg mye på grunn av opplevelsene hun får og personene hun møter. Som skuespiller er det interessant å spille noen som fra starten er målrettet og sterk, men også naiv på mange måter, men som så lærer om verden og forandrer sin moral, sier hun.

Forholdet mellom ekteparet Underwood utvikles også mye i neste sesong.

– Vi skal fortsette å utforske forholdet, og det er mye vi ennå ikke vet. Det er noe av det tilfredsstillende med denne jobben, at jeg ennå ikke kjenner alt om Francis, sier Kevin Spacey til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Kate Mara

Kate Mara som spiller journalisten Zoe Barnes i serien House of Cards.

Mens den første sesongen startet med nederlag da Spaceys karakter ikke fikk vervet han ønsket seg, er han denne gang på vei inn i jobben som visepresident i USA. «Et hjerteslag fra presidentvervet, uten å ha fått en eneste stemme med navnet mitt på. Demokrati er så overvurdert», sier han i traileren til serien som ble sluppet for en stund siden.

Kona Claire, spilt av Robin Wright, står også foran mange utfordringer. Ikke minst som følge av et for lengst lukket kapitel i hennes fortid dras til overflaten i det hun for alvor er blitt en offentlig person sammen med sin mann.

– Vi utforsker, og vokser sammen. Vi prøver å vise fulle menneskene som vi er arkitektene av med det utgangspunktet manuset gir oss. Vi utvikler nyansene, sier Wright til NRK.

Netflix skaper nye vaner

I motsetning til andre nett-tv-tjenester legger Netflix ut hele sesongen av House of Cards når den kritikerroste serien lanseres 14. februar. Seerne må altså ikke vente en hel uke på neste episode, men kan fråtse seg gjennom hele sesongen på en kveld om de vil.

Hovedrollene i serien er overrasket over hvor mange som gjør nettopp dette.

– Jeg er sjokkert over hvor mange som ikke venter på å se neste episode. Mange ser alt på en dag, og det er smigrende og overraskende på en bra måte, sier Kate Mara.

Spacey mener at Netflix med dette har satt en ny standard for TV-seerne.

– Netflix har lært den leksa musikkindustrien ikke lærte: Det er å gi seerne det de vil ha, når de vil ha det, i den formen de vil ha det, til en rimelig pris. Og da er sjansen stor for at folk vil kjøpe og ikke stjele det. Ved å gi dem hele sesongen, får seerne det de vil ha, når de vil ha det, mener Spacey.

Hele sesongen legges ut neste fredag. Nå håper skuespillerne at folk også sitter klistret når serien slippes 14. februar, som også er Valentines Day.

– Jeg synes det er veldig romantisk at den slippes den datoen, sier Spacey.

– Ja, det er sikkert mange menn og kvinner som er taknemmelige, og tenker yes! nå slipper jeg å sitte på restaurant uten noe å si, nå kan jeg heller se House of Cards, smiler Robin Wright.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober