Hopp til innhold

Selger Napoleons Cognac fra 1795

Har du 45 millioner kroner til overs, kan du bli den nye eieren av en 217 år gammel flaske med Cognac som sist ble åpnet under Napoleon Bonapartes felttog i Europa.

Bay van der Bunt med en Cognac Croizet 1842

Nederlandske Bay Van der Bunt (63) selger Cognac-samlingen sin til høystbydende over 5 millioner pund. Med på kjøpet får du blant annet en Cognac Croizet fra 1842.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Bay van der Bunt

Å tørke støv av flaskene er et stort «fy-fy». Hvert støvkorn er en del av flaskenes historie, og er dratt med fra tidligere vinkjellere.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Da lurer man kanskje på om de edle dråpene smaker like godt i dag som på begynnelsen av 1800-tallet. Men hvis intensjonen er å smake, får du heller ikke kjøpe samlingen, skriver avisen The Telegraph.

For Brugerolle cognacen fra 1795 er en del av en samling på over 5000 forskjellige Cognac-flasker som nederlenderen Bay Van der Bunt nå ønsker å selge til en seriøs samler.

Tidoblet i verdi

Flaskene selges kun samlet, men alene har Napoleons Cognac en verdi på over én million norske kroner.

– Napoleons hær hadde den med seg til Europa. Bare se for deg hvordan flasken lå trygt plassert i høyvognen, og at offiserene tok en slurk både før og etter slagene, sier Van der Bunt til Observer.

Selv kjøpte Bunt flasken fra en amerikansk samler for 180.000 kroner i 1990, så man kan trygt si at investeringen har økt i verdi med årene. Nå er det imidlertid slutt på moroa, men hva han skal gjøre med pengene fra et eventuelt salg har ikke 63-åringen tenkt noe særlig på ennå.

– Vi har nettopp kjøpt oss en ny campingvogn, så sannsynligvis kommer jeg til å farte rundt i Spania med kona.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bay van der Bunts cognac-samling

Et lite utvalg av samlingen som nå søker ny, rik eier uten trang til å smake på drikkevarene.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Frykter drikking

Det var nederlenderens oldefar som først startet å samle på de dyre dråpene. 63-åringen tok over samlingen fra sin far for rundt 40 år siden.

Hans største skrekk er imidlertid at den fremtidige eieren skal åpne flaskene og drikke opp innholdet. Derfor kommer alle potensielle kjøpere til å bli nøye ettergått i sømmene før de får legge inn bud på dråpene, som ifølge Bunt selv skal være verdens største private Cognac- og likørsamling.

– Jeg frykter at noen skal drikke dette, ja. Det vil i så fall være mer enn bare synd. Det vil være barbarisk. Rent barbarisk.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad