NRK Meny
Normal

Dette er ikke fotografier – det er tegninger!

Ved første øyekast ser de ut som fotografier. Det er de ikke, dette er bilder tegnet med blyant.

Kunstneren Paul Cadden får i disse dager mye oppmerksomhet for bildene sine. Kunsten refereres til som «hyperrealistisk» og kunstneren har spesialisert seg i å avtegne virkeligheten på en måte som visker ut skillelinjene mellom tegning og fotografi. (Se egen faktaboks.)

47-åringen bruker ikke annet enn en blyant for å lage bildene som er så detaljrike at de ved første øyekast ser ut til å være tatt med et kamera.

Tegner syv bilder i året

Bildene tar mellom tre og seks uker å lage, og Cadden har en produksjonsrate på syv bilder i året.

For tiden har han en utstilling på galleriet Plus One i London, og han har jobbet hardt og lenge for å komme dit han er i dag.

– Jeg har tegnet siden jeg var seks år gammel og jeg har hele livet hatt et ønske om å bli en kunstner, sier Cadden til Daily Mail.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Blir ikke rik av jobben

Paul Cadden tegner et bilde

Paul Cadden i gang med å tegne et bilde. Han lager dem som regel i A1- eller A0-format.

Foto: Paul Cadden/Solent News

Cadden tar utgangspunkt i fotografier, og lager store tegninger på papir med blyant etter disse, vanligvis i A1 eller A0-format. Bildene selger han til gallerier for rundt £5000 per bilde.

– Jeg tar ting og situasjoner vi ser i hverdagen og prøver å skape en emosjonell effekt. Resultatet kan bli svært vakkert, forklarer han.

Cadden kan nå stå foran sitt internasjonale gjennombrudd. Han har flere planlagte utstillinger i USA i det kommende året, og ble blant annet nominert til «Artist of the Year 2011» for tegningen «Painted Context».

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix