Hopp til innhold

Tid kan endre måten du ser kunst på

Visste du at det finnes en egen dag for å betrakte kunst sakte?

Kvinne studerer maleri av Edvard Munch på museum

Å TA SEG TID: Studerer du et kunstverk i opptil ti minutter vil du oppdage mer om kunsten, mener grunnleggeren av Slow Art Day. Her ser en kvinne på et av Munchs malerier på Nasjonalgalleriet i Oslo.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Lørdag 8. april er Slow Art Day – en dag der folk over hele verden besøker lokale museer og gallerier for å se på kunst i sakte tempo. Etter å ha studert kunsten i 5-10 minutter, diskuterer deltakerne opplevelsen med andre. Slik vil man forstå en utstilling bedre, mener grunnleggeren.

Slow Art Day ble startet som et eksperiment i 2008. Phil Terry ville vite hva som skjedde hvis besøkende på gallerier og museum endret måten de så kunst på.

I stedet for å «rase» gjennom hundrevis av kunstverk i 8 sekunder, som ifølge Terry var standard tid å betrakte et kunstverk på, ville han se hva som skjedde hvis man så på færre verk, mye, mye saktere.

Slow Art Day

NRK har laget denne videoen i samarbeid med Den norske opera.

Hensikten er at du ved å studere noe sakte, gjør oppdagelser. Finner meningen bak kunsten, uten hjelp av en ekspert.

Siden 2010 har 1200 selvstendige Slow Art Day-eventer funnet sted på rundt 700 kunstgallerier og museer over hele verden.

slow art day

NRK har laget denne videoen i samarbeid med Den norske opera.

I fjor var Emanuel Vigelands museum i Oslo med på prosjektet. I år er ingen norske museer på lista, men det er bare å finne et museum eller galleri, ta turen og se på kunsten saktere enn vanlig.

Slik foregår Slow Art Day:

  • Finn et kunstmuseum. 178 steder deltar
  • Bruk 5-10 minutter på hvert bilde.
  • Diskutér med andre etterpå, hva handler kunsten om?

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)