Arne Myrdal så seg som Døperen Johannes

Arne Myrdal sammenlignet seg selv med Døperen Johannes og var tidlig på 1990-tallet en av landets mest kontroversielle innvandringsmotstandere. Hør radiodokumentaren fra 1992.

Arne Myrdal taler på Youngstorget da nesten 10.000 mennesker vender ham ryggen.

Arne Myrdal taler på Youngstorget i Oslo da nesten 10.000 mennesker vender ham ryggen.

Foto: Richardsen, Tor / Scanpix

En novemberdag i 1991 står en mann alene på Youngstorget i Oslo og vil gjerne ha oppmerksomhet. Av de godt over 10.000 oppmøtte står de fleste med ryggen til og ordene hans drukner i folkemengdens rop:
«Nazisvin! Nazisvin!»

Lik retorikk

Arne Myrdal er kjent som en omstridt innvandrerkritiker og kontroversiell politiker på 1980- og 90-tallet. Fra 1987 var han formann i Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) og han ledet sin egen organisasjon Norge mot innvandring (NMI).

Radiodokumentaren ”Rødt og hvitt og blått” følger Arne Myrdal og noen av hans tilhengere i NMI mens de planlegger sin 17.mai-feiring på Eidsvoll i 1992, og til et møte i Brumunddal dagen før. Dokumentaren viser blant annet hvordan den innvandrings-fiendtlige retorikken er den samme i dag som for 10 år siden.

– Når muslimer går inn i et land, så legger de hele landet under seg. Er det noen som tror at muslimene ikke vil kreve en tredjedel av Norge når de blir en million av dem her? At de vil kreve Oslo, Vestfold og Østfold? Hva skjer da? spør Myrdal i dokumentaren.

Døperen Johannes

Snudde ryggen til FMI-leder Arne Myrdal

Folkemengden på Youngstorget i Oslo snudde ryggen til Arne Myrdal i 1991.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Myrdal så muslimene som en imperialistisk politisk gruppering. Han forventet borgerkrig og mente at vold var nødvendig for å stoppe islamisering av landet.

Han sammenlignet seg selv med døperen Johannes og mente at han var forløperen for en bevegelse som skulle vokse seg sterk.

– Jeg ser på meg selv som en brøyteplog. Døperen Johannes han jevna stien for Jesus. Jesus var mesteren, Johannes var brøyteplogen, sier han.

«Ikke rasister»

– Ingen av oss er rasister. Men det er klart at hvis de fornærmer dere, eller plager dere, eller tar kvinnfolka fra dere – så ta dem, og ta dem grundig og ta dem hard, sa Myrdal fra talerstolen på Mjøsstranda ved Brumunddal i 1992.

– Norge for nordmenn! Lenge leve Myrdal!, roper tilhørerne som svar. En i folkemengden tar ordet. Han lurer på hvorfor «alle svartinger kjører fine biler».

– Alle svartinger kjører fine biler fordi de får dem gratis av staten eller kjøper dem for narkopenger, svarer Myrdal. Tilhørerne er enige.

– Jeg var på Ankerskogen her en kveld. Og da så jeg det med svartinger og fine biler, forteller han som hadde tatt ordet ivrig videre. - Det som møtte meg da var en svarting i en Golf GT Cabriolet 92-modell, har jeg grunnlag til å bli sint? Har jeg grunn til å bli sint!?, roper han.

– Det er klinkende klart at vi blir forbannet når vi ser slikt. Og vi har lov til å bli forbannet! Norge er vårt!, roper Myrdal tilbake.
(Saken fortsetter under bildet)


Ytringsfrihet for alle

Arne Myrdal møter pressen i Brumunddal i 1992

Arne Myrdal møter pressen i Brumunddal i 1992.

Foto: Nordahl, Aleksander / Scanpix

Myrdal hevdet at ytringsfriheten i Norge ikke gjaldt for hans gruppering. Han mente at «det er gestapistene som styrer landet», og at de la føringer på ytringsfrihetens grenser.

Han blir motsagt av en ung, halvt serbisk jente og av presten Odd Cato Kristiansen. Kristiansen var den gangen prest i Brumunddal, men er nå fengselsprest i Ila Landsfengsel og den eneste som Anders Behring Breivik kan få snakke med hvis han ønsker det.

Hør radiodokumentaren «Rødt og hvitt og blått - en radiomontasje om det vi alle elsker». Dokumentaren er laget av Birger Amundsen, Berit Hedemann og Kåre Johan Lund, og ble sendt i mai 1992.

Kulturstrøm