Russere får Bjørnsonprisen

Årets Bjørnsonpris går til to russiske intellektuelle, ekteparet Grigorij Pomerants og Ziaida Mirkina.

Bjørnstjerne Bjørnson foto 1908

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet deler hvert år ut 100.000 norske kroner i Bjørnsonprisen.

Prisen er på 100.000 kroner og blir utdelt i forbindelse med Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiets seminar i Molde 20. november. Seminaret har overskriften Er ytringsfrihet mulig i Russland?, opplyser Bjørnsonakademiets president, Knut Ødegård.

– De har en fortid i det gamle Sovjetunionen, og de betydde uhyre mye for dissidentbevegelsen. I dag er de fortsatt svært aktive, og respekterte, i å gi nye impulser og ideer til dem som ønsker et demokrati i Russland, forteller Ødegård til NRK.

Stod ikke på barrikadene

Ødegård beskriver filosofen Pomerants (f. 1918) som en av Russlands betydeligste essayister og tenkere, og uten tvil en av vår tids mest respekterte og modigste intellektuelle.

Mirkina (f. 1926) har et stort forfatterskap bak seg med dikt, fortellinger og sakprosa. Mirkina og Pomerants har vært gift siden 1961, og har også arbeidet sammen som forfattere.

– De står ikke på barrikadene, de holder foredrag, skriver og det er kanskje ikke det som slår inn i nyhetsoverskriftene. Men med sitt virke bidrar de til å inspirere til respekt for menneskerettigheter, og også å gi det moderne Russland en filosofisk, spirituell plattform, forteller forfatter og oversetter Peter Norman Waage.

Kulturstrøm

 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Earl Sweatshirt tilbake med nytt album

  Den amerikanske rapartisten Earl Sweatshirt (27) er ute med sitt nye album «Sick!». Musikkanmelder Faduma Mohamud i P3 liker at Sweatshirt «er blitt enda skarpere og enda tydeligere». Terningkast 5.

  Earl Sweatshirt
  Foto: Ryosuke Ryosuke Tanzawa / Warner Music
 • Vil fjerne BBC-lisensen

  Neste nyhet om lisensen blir den siste, sier britenes kulturminister Nadine Dorries. Opposisjonen anklager Boris Johnson for å angripe BBC for å redde skinnet.

  Kulturministerens utspill tolkes i britiske medier som et tegn på at den konservative regjeringen ønsker å avskaffe TV-lisensen i 2027, når dagens avtale går ut. Fram til 2024 skal lisensavgiften fryses, og ikke lenger stige sammen med prisene for øvrig.

  Fryses lisensen de kommende årene, vil BBC miste inntekter på rundt 24 milliarder kroner.