Asmund Bjørken rundt midnatt

Trekkspilleren, altsaksofonisten, humoristen og stemningsskaperen Asmund Bjørken fra Verdal holder koken, 76 år gammel.

Far og sønn Bjørken
Foto: presse

Sist søndag krysset våre veier ettersom Asmund og sønnen Ove (gitar/fiolin) var på turné med Steinar Kjeldsen kvartett fra Sortland. Som alltid rundt Asmund var det stor stemning, mye fliring og swingende god musikk, både med ”flænga” og saxen.

Jazz Society i Trondheim

For meg ble dette møtet en spesiell opplevelse, og det skyldes ikke bare at jeg selv har noen tynne slektstråder til en husmannsplass i Verdal. Saken er nemlig at den aller første gangen jeg var på en jazzklubb – som fjortis med vannkjemmet hår og uten et dun på haka – så var det Asmund Bjørkens orkester som spilte. Det var på Jazz Society på Astoria i Trondheim. Jeg tror det var en sekstett, men jeg husker bare saksofonistene, Asmund Bjørken og Kalle Holst, et radarpar i byens musikkliv. Jeg syntes musikken var veldig tøff, og mitt første besøk på jazzklubb ga nok en dytt på den veien jeg har gått senere.

Øvde i fjøset

Asmund Bjørken var odelsgutt og skulle slett ikke dra til byen for å spille jazz. Det begynte med gammaldans sammen faren, men da en sjømann fra bygda kom hjem med plater i bagasjen og begeistrete minner fra 52nd Street i New York, slo interessen inn på et annet spor. Asmund ble sittende med øret inntil AFN-sendingene i radioen og lot seg forføre av jazzen. Da han supplerte trekkspillet med en saxofon, sa imidlertid faderen stopp. Asmund og jazzen måtte ut av huset, og han satt og øvde i ensomhet på en krakk i fjøset. Han var en ekte autodidakt og ble god. Ifølge memoarboka Spellemann er Bjørkens CV slik: ”Livets skole, syv års folkeskole, seks måneders snekkerkurs og to overnattinger ved Skatval Husmorskole”.

22 ganger Moldejazz

Bjørkens orkester var i startoppstillinga på den aller første jazzfestivalen i Molde (1961). I alt har spellemannen vært hyret inn til 22 Molde-festivaler. Det er vel bare Bjørn Alterhaug som slår ham, og det var jo oftest med nettopp Asmund Bjørkens band. Følgende jazz-CD’er til tilgjengelige: Jazz Accordion My Way og Pot’s On!

Spillelista

• Ray Charles – Sherry (Ray Charles At Newport) 1958 Live
• Asmund Bjørkens sextet – Wabash (Pot’s On!) 1993
• Christina Bjordal – Tell Me (Warrior of Light) 2009
• Caledonia Jazz Band – Hommage a Sidney B (Street People) 2009
• Thelonious Monk – Round Midnight (The Best of Thelonious Monk) 1947 – forrige lytterkonkurranse
• Sarah Vaughan & Gerald Wilson Orchestra – Round Midnight (Pure Cool) 1972
• Jan Kåre Hystad kvartett - ?? – ukas konkurransemelodi er hentet fra Elvis Presleys verden
• Nat King Cole – These Foolish Things (Nat King Cole Trio’s Complete Capitol Recordings) 1947
• Joe Williams & Count Basie – Evereryday I Have the Blues (Complete Roulette Studio Rec.) 1957
• Bill Evans – Autumn Leaves (Portrait in Jazz) 1959
• Duke Ellington – Serenade to Sweden (Smoke Dreams) 1939
• Don Byas – Wrap Your Troubles in Dreams (Laura) 1945


I ukas lenke kan du høre Asmund Bjørken fortelle om spellemannslivet og hvordan han lærte seg å spille jazzsaxofon, alene, på fjøskrakken hjemme i Verdalen

God helg fra Jan Ditlev

 • RUNDT MIDNATT
 • P2 lørdag 23:03
 • NRK Jazz søndag 23:03 og onsdag 09:03, 15:03 og 21:03

Kulturstrøm

 • DN går til søksmål mot Retriever

  Avisen Dagens Næringsliv (DN) saksøker medieovervåkingstjenesten Retriever fordi de mener selskapet driver med ulovlig medieovervåking. DN hevder at Retriever, som er eid av nyhetsbyråene TT og NTB, driver med ulovlig distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold, ifølge Medier24. Retriever mener på sin side at DN nekter å inngå en ny avtale med like vilkår som konkurrentene. DNs søsterselskap Mynewsdesk er også en medieovervåkingstjeneste og konkurrent med Retriever, skriver NTB.

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema