Röyksopp lager Dagsrevyens nye vignett

I nærmere ett år har Svein Berge og Torbjørn Brundtland jobbet med å lage en ny lydprofil til Norges mest sette nyhetssending. Her kan du høre vignetten som snart kommer på TV.

Røyksopp har laget ny Dagsrevy-vignett

SNART KLAR: Dagens vignett blir snart byttet ut med en ny, og den er det Røyksopp som har laget. Se den nye introen til Dagsrevyen her.

Hver dag samles mellom 600.000 og én million nordmenn seg foran TV-skjermene idet Dagsrevyens vignett kommer på TV-skjermen.

Nå får Dagsrevyen en ny vignett, og bak lybildet står Svein Berge (39) og Torbjørn Brundtland (40), bedre kjent som bandet Röyksopp.

Ny vignett fra sommeren 2015

Oppdraget var en utfordring for duoen – vanligvis har de ingen begrensninger når de lager musikk. Men når man skal sette lyd til nyhetsjournalistikkens store bauta, er det en rekke regler man må forholde seg til.

– Noe av det som var tiltalende med prosjektet var at det eksisterte et sett med regler. For eksempel hvor mange millisekund som skal gå før det kommer en NRK-logo, sier Svein Berge.

Samtidig skal en tolv sekunder lang nyhetsvignett romme mye. Den skal passe til både dramatiske, triste og gode nyheter, samtidig som den skal være slitesterk og lett gjenkjennelig.

– Det skal være traust og innovativt på samme tid. Trygt og velkjent, men nytt. Det høres nesten umulig ut, men både vi og NRK er fornøyd med resultatet, sier Berge.

Røyksopp i NRK-studio

BESTILLINGSVERK: Torbjørn Brundtland og Svein Berge har jobbet i over ett år med å skape et nytt lydbilde for NRK.

Foto: Mikal Olsen Lerøen

– En ære

Berge og Brundtland har ikke bare laget Dagsrevyens nye vignett. Sammen med NRK har de to tromsøværingene brukt omtrent ett år på å lage hele lydbildet til programmet, samt programmer som Urix, Debatten, Distriktsnyhetene og Oddasat.

– Det er en stor jobb. Ingen tvil om det, sier Brundtland.

Den prisvinnende duoen er beæret over å ha fått oppdraget.

– Vi er beæret for at vi er blitt spurt. Det er greit å få lov å legge musikk til institusjoner som Dagsrevyen og Urix, sier Berge.

De ser ikke på dette som et Röyksopp-prosjekt, og mener heller ikke at de har dratt for mye av Røyksopps sound inn i NRK Nyheters nye lydbilde.

– Egoene våre har ikke tatt overhånd. Vi har tilnærmet oss det med respekt for mediet, og sett på det som en utfordring og stor ære å være med på dette.

Røyksopp

NYE PROSJEKTER: Svein Berge og Torbjørn Brundtland, bedre kjent som Röyksopp, er blant Norges mest suksessrike artister de siste 15 årene. Det siste året har de jobbet med både teater og ny Dagsrevyen-vignett.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / SCANPIX

Slitesterkt materiale

Aksel Helgheim, prosjektleder for ny designprofil til NRK Nyheter, forteller at Röyksopp var førstevalget til NRK.

– NRK skildrer det dunkende nyhetsbildet, og setter verdenshendelsene på plass. Musikken må støtte opp under det og vi valgte komponister fra øverste hylle, sier Helgheim.

– Hvorfor sto Röyksopp øverst på ønskelista?

– De har en veldig slitestyrke i det de lager. Du kan høre det igjen og igjen og igjen. Det de lager har noe farlig ved seg, men også en letthet. Det er et godt lydbilde som egner seg for hyppige gjentagelser.

Møtte NRK før slippfesten for albumet Do It Again. Se hele det 18 minutrer lange intervjuet her. Foto: Tim Wassmo. Intervjuer: Mikal Olsen Lerøen

VIDEO: Se et tidligere intervju med Röyksopp og Robyn.

Kulturstrøm

 • Norsk seriemorder kan bli film

  Victoria Kiellands kritikerroste roman om den norske seriemorderen Belle Gunness kan bli spillefilm. Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen har kjøpt filmrettighetene. Pedersen er selv forfatter og skuespiller, kjent fra «Unge lovende» på NRK. Syversen er manusforfatter og regissør, kjent for blant annet «Sigurd fåkke pult» og «Rovdyr». De sier:

  – Vi ble fjetret, til og med rystet, da vi leste «Mine menn», og det begynte å klø i fingrene allerede på første side etter å se denne historien spilt ut på lerretet.

  Filmen skal hete «Belle!»

  Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen
  Foto: Lina Hindrum/Erlend Mjømen Knudsen