Hopp til innhold

Legendenes barn møttes i rørende sang med Hank von Helvete

Se Hank med Vreeswijks sønn og Fred Åkerstrøms datter, Cajsa Stina Åkerström framføre en nydelig versjon av «Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind».

Video 007b1b20-b242-46c2-b1b0-dab45429c3fe.jpg

Klikk på bildet for å se sangen som ga publikum gåsehud.

I november har den svenske filmen «Cornelis» premiere. Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent som Hank von Helvete og sanger i bandet Turboneger, har hovedrollen.

– Når regissøren, Amir Chamdin, ville ha meg til å spille Cornelis, så skjønte jeg at det var min mørke historie han var ute etter, sier han.

På lik linje med Cornelis, har Hans-Erik slitt med et langvarig rusproblem. Rollen som Cornelis fikk han mens han var på rehabilitering i Sverige.

Ble sterkt påvirket av rollen

På spørsmål fra Skavlan om hans egen historie gjort det vanskelig å tolke den svenske visesangeren, svarer han at det var en forutsetning.

Det som jeg ikke er stolt over med min egen historie, der fant jeg også Cornelis slike sider. Det å måtte møte meg selv i døren og spille ut hver eneste detalj i amfetaminpsykoser og sjalusi.

Skavlan spør så hva som skulle til for å bli Cornelis.

Jeg la blant annet på meg 25 kilo. Det var veldig lett. Det er bare å spise det som er nærmest og lettest å få tak på. Gjør akkurat hva matindustrien sier i reklamene, sier Hans-Erik og ler.

Skremmende lik Cornelis

Gjest i studioet var også Cornelis Vreeswijks sønn, Jack Vreeswijk. Han er i likhet med faren visesanger og komponist, og har blant annet skrevet filmmusikken til «Cornelis».

– Jeg synes Hans-Erik er skremmende lik faren min. Røsten begynner også å bli veldig lik. Jeg er glad at det ble Hans-Erik som fikk rollen, sier Jack.

Møte med visebarn

Den svenske musikeren Cajsa Stina Åkerström er datter av visesangeren Fred Åkerström. Han var en god venn av Cornelis. Det er aller første gangen de to svenske visesangenes barn møtes sammen i et TV-studio.

På oppfordring fra Skavlan synger Hans-Erik «Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind» akomponert av Jack Vreeswijk på gitar.

Visesang og nachspiel

Anne-Kat. Hærland tok også plass i studioet. Hun er aktuell med standup-forestillingen «Julelatter». Den norske komi-dronningen assosierer visesang med kåte menn.

– På nachspiel vil jeg gjøre annet enn å høre på en mann som spiller gitar for å komme inn i buksene på en jente.

Hun mener det finns to typer menn, de som spiller på gitaren og de som knuser den.

– Det er litt som med deg, Skavlan og Mikael Persbrandt, ler komikeren. Noen jenter velger den andre typen.

Hun avslutter med å påminne den smått irriterte programlederen at han jo vant jenta til slutt.

Håkan-dansen

Det svenske artisten Håkan Hellström seneste album «Två steg från Paradise» er blitt hyllet av kritikkene i Norge. I Skavlan-studioet forteller han blant annet om hvordan det er å spille konserter i Norge.

– Hver gang jeg spiller i Norge, og særlig sangen ”Kom igen Lena”, så skjer noe veldig pussig. Da slutter folk å se på meg, begynner å se på hverandre og danse en spesiell dans.

– Det er veldig rart, som å trykke på en knapp, sier den folkekjære artisten.

Skavlan bekrefter at Håkan Hellström-dansen er blitt et fenomen i Norge. En dans som Håkan selv mener han aldri har danset.

Gjester hos Skavlan var også den svenske musikeren Cajsa Stina Åkerström och lydforskeren Julian Treasure.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.