Ringelyder selger

Ringelyder til mobiltelefoner er blitt kjempemarked for plateselskaper.

Madonna

MADONNA: Tjener mer på ringelyder enn singler på det norske markedet.

Foto: IAN BARRETT / Scanpix/AP

I USA omsetter mobile underholdningsprodukter for 20 milliarder dollar i året. Ringelyder til mobiltelefoner selger for tre ganger mer enn den digitale musikkportalen iTunes. Mange artister tjener mer på ringelyder enn på platesalg, og tilpasser musikken sin etter det nye markedet.

Populært

- Det er veldig populært, forteller Tom Meier, i selskapet Aspiro, om nedlastning av ringelyder. Aspiro er en av flere operatører på det norske markedet. Meier anslår at de i snitt har tre nedlastninger i minuttet per i dag.

- Det er relativt mye nedlastning av ringetoner, fastslår han.

- Er det et inntektsgivende marked?

- Ja, vi er i denne butikken for å drive business. Men det er mange som skal dele på pengene her, så det er ikke lukrativt å bare selge en låt. Man må ha et større spekter å tilby, sier han.

Mobil som scene og inntektskilde

- I Norge har nok Madonna, singelmessig, tjent tre til fire ganger mer på ringelyder enn singel i butikk, tror Tom Meier. Også norske artister tjener på nedlasting av ringelyder.

Arne Hurlen, Postgirobygget, Uka 2005.

POSTGIROBYGGET: Arne Hurlen er mest opptatt av å spille konserter.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kundene skifter ut ringetoner etter hvilke artister som topper hitlistene. Nå er det sommerlåter som står i fokus. Dem har det norske bandet Postgirobygget skrevet flere av. Likevel er vokalist Arne Hurlen mer opptatt av å spille konserter i sommer enn å selge ringelyder.

- Jeg aner ikke hva som kommer ut av disse ringelydgreiene. Jeg har ikke noe følelse av at dette er mye, sier han.

I følge Tom Meier varierer det hva artistene tjener på ringelydene.

- Man har avtaler med plateselskapene om å dele på inntektene. Det går en bra andel til plateselskapene og TONO, mener han.

Tilpasser seg

Mange artistene tilpasser seg det nye mobile musikkmarkedet. De skreddersyr musikken i form og tekst. Det bekrefter Gjermund Moastuen i Universal.

- Vi ser at vi kan lage tilleggsprodukter, etter at låten er skrevet ferdig.

I følge Moastuen finnes det uendelige muligheter til å lage tilleggsprodukter opp mot hovedproduktet.

– Vi representerer 3500 artister, så det skulle bare mangle at ikke noen gjør noe ekstra for å tjene ekstra penger på det digitale markedet, sier han.

 

 

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • Stilig film for Sopranos-fansen

  Mafiafilmen «The Many Saints of Newark» har mandag premiere på strømmetjenesten HBO Max. Filmpolitiets Sigurd Vik mener dette er en film «The Sopranos»-fansen selvfølgelig skal se. Terningkast 4.

  The Many Saints of Newark
  Foto: HBO