Hopp til innhold

Ringelyder selger

Ringelyder til mobiltelefoner er blitt kjempemarked for plateselskaper.

Madonna

MADONNA: Tjener mer på ringelyder enn singler på det norske markedet.

Foto: IAN BARRETT / Scanpix/AP

I USA omsetter mobile underholdningsprodukter for 20 milliarder dollar i året. Ringelyder til mobiltelefoner selger for tre ganger mer enn den digitale musikkportalen iTunes. Mange artister tjener mer på ringelyder enn på platesalg, og tilpasser musikken sin etter det nye markedet.

Populært

- Det er veldig populært, forteller Tom Meier, i selskapet Aspiro, om nedlastning av ringelyder. Aspiro er en av flere operatører på det norske markedet. Meier anslår at de i snitt har tre nedlastninger i minuttet per i dag.

- Det er relativt mye nedlastning av ringetoner, fastslår han.

- Er det et inntektsgivende marked?

- Ja, vi er i denne butikken for å drive business. Men det er mange som skal dele på pengene her, så det er ikke lukrativt å bare selge en låt. Man må ha et større spekter å tilby, sier han.

Mobil som scene og inntektskilde

- I Norge har nok Madonna, singelmessig, tjent tre til fire ganger mer på ringelyder enn singel i butikk, tror Tom Meier. Også norske artister tjener på nedlasting av ringelyder.

Arne Hurlen, Postgirobygget, Uka 2005.

POSTGIROBYGGET: Arne Hurlen er mest opptatt av å spille konserter.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kundene skifter ut ringetoner etter hvilke artister som topper hitlistene. Nå er det sommerlåter som står i fokus. Dem har det norske bandet Postgirobygget skrevet flere av. Likevel er vokalist Arne Hurlen mer opptatt av å spille konserter i sommer enn å selge ringelyder.

- Jeg aner ikke hva som kommer ut av disse ringelydgreiene. Jeg har ikke noe følelse av at dette er mye, sier han.

I følge Tom Meier varierer det hva artistene tjener på ringelydene.

- Man har avtaler med plateselskapene om å dele på inntektene. Det går en bra andel til plateselskapene og TONO, mener han.

Tilpasser seg

Mange artistene tilpasser seg det nye mobile musikkmarkedet. De skreddersyr musikken i form og tekst. Det bekrefter Gjermund Moastuen i Universal.

- Vi ser at vi kan lage tilleggsprodukter, etter at låten er skrevet ferdig.

I følge Moastuen finnes det uendelige muligheter til å lage tilleggsprodukter opp mot hovedproduktet.

– Vi representerer 3500 artister, så det skulle bare mangle at ikke noen gjør noe ekstra for å tjene ekstra penger på det digitale markedet, sier han.

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.