Hopp til innhold

Rekordår for barnefilm

Aldri før har det vært vist flere norske barnefilmer på kino.

Lilllebror og Knerten

Lillebror og Knerten

Foto: Foto/Copyright: Håvard Schei

Så langt i år har tre norske barnefilmer blitt vist på kinolerretet. Før nyttår får hele fem filmer til premiere.

Nye historier

Filmen "Bestevenner" er en historie om tre venninner som midt i en morsom snøballkrig oppdager at venninnen deres er forsvunnet. Den er en av åtte norske barnefilmer som får premiere i år. Fem av dem kommer til høsten. Det er ny rekord.

Fra filmen "Bestevenner" som kommer på kino 2009

Fra filmen «Bestevenner».

Foto: Norsk filminstitutt

"Bestevenner" er basert på et norsk orginalmanus, og har fått støtte for sitt kunstneriske potensiale. Det er svært vanskelig å tjene penger barnefilmer som ikke forteller historier som allerede er kjent fra TV eller bøker.

Av årets åtte filmer har halvparten fått offentlig støtte på grunnlag av stort markedspotensiale, mens tre filmer har blitt vurdert på kunstnerisk grunnlag.

Kun en film har klart seg uten offentlig støtte.

- Foreldre må tørre

Kulturredaktør i Dagavisen Mode Steinkjer mener norske foreldre må ta ansvar.

- Hvis foreldrene tør å ta med seg barna på noe annet enn Olsenbanden og amerikanske animasjonsfilmer, så tror jeg de vil få en opplevelse som også foreldrene har like stor glede av som barna, sier Seinkjer.

- Det gjelder å ha en åpenhet for noe nytt, noe man ikke nødvendigvis har hørt om.

Tilfeldig

Langfilmkonsulent i Norsk filminstitutt, Vera Micaelsen, mener det er litt tilfeldig at det kommer så mange norske barnefilmer akkurat i høst. Noe av grunnen kan være at norske produsenter har sett at det kan være store penger å tjene på barnefilm. Eksempler på dette er filmene om Olsenbanden jr., og aktuelle «Knerten» og «Julenatt i blåfjell», som kommer i vinter.

Micaelsen mener 2009 er det første året barn får et variert tilbud av norske filmer.

- Nå har vi for første gang filmer som spenner fra det helt smale kunstneriske til det mer kommersielle. Vi har en veldig god bredde nå i år, og det synes jeg må være et mål for barnefilmen.

- Det er ekstremt viktig at også barn har tilgang på den samme kulturelle bredden som voksne har, sier Micaelsen.

- Stebarn

Også filmanmelder Jon Selås i VG er glad for at flere av filmene er basert på norske originalmanus.

- Det er en utmerket ting, barnefilmer har vært et stebarn i norsk filmproduksjon. Det har blitt bedre, men veldig mye har vært dominert av filmer med ferdige oppskrifter - som Olsenbanden Jr.

- Jeg gleder meg veldig til "Knerten", sier han. - Det blir veldig moro å se om de greier å få liv i den furukvisten.

Tøff kamp

Høstens 5 norske barnefilmer er spredt utover flere måneder, men de må konkurrere med et titalls barnefilmer fra utlandet, som for eksempel Roald Dahls "Den fantastiske Mikkel Rev" med George Clooney i hovedrollen, og den nye disneyfilmen "Se opp" som handler om en gammel mann som fester ballonger til huset sitt og svever over Amerika.

Kulturredaktør i Dagavisen Mode Steinkjer, mener likevel de norske filmene vil klare seg.

- Jeg tror nok at norsk barnefilm vil klare seg godt hvis man satser på det særpreget som finnes i Norge.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.