Hopp til innhold

Reiser minnesmerker etter 22. juli

– Det er mange som har vært opptatt av hvordan vi skal hedre minnene til de omkomne, og innsatsen til de frivillige, sier kulturministeren.

Utøya

I april skal planene for minnesmerkene legges frem.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Regjeringen har besluttet at det skal opprettes to minnesmerker etter de omkomne 22. juli, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i dag, fem måneder etter angrepet.

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt

Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix

I Oslo og Hole

Minnesmerkene skal hedre de omkomne, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige etter terrorangrepene 22. juli. Navnene på de omkomne vil framkomme i minst ett av minnesmerkene.

Ett av minnesmerkene blir reist i Oslo og ett i Utøya-kommunen Hole. Kulturministeren avviser at hun har følt seg presset til å legge opp til uvanlig hurtig fremdrift i prosjektet.

– Vi har jobbet med dette på ordinært vis. Men det har vært viktig for oss å bruke noe tid, og vi ønsker også å involvere de som har mistet sine kjære, sier Huitfeldt.

Leder styringsgruppe

Åse Kleveland

Åse Kleveland

Foto: Caludio Bresciani / Scanpix

Åse Kleveland skal lede prosjektets styringsgruppe, som 1. april skal legge frem forslag til utformingen av minnesmerkene. Den tidligere kulturministeren og nåværende direktøren for Rikskonsertene mener prosjektet innebærer spesielle utfordringer.

– På den ene side skal en skape noe til minne om de enkeltpersoner som var ofte i denne sammenhengen. Det handler både om det personlige og det som rystet oss som nasjon, sier Kleveland.

Styringsgruppen vil hente representanter fra to departementer, AUF, den nasjonale støttegruppen etter 22. juli og de berørte i Regjeringskvartalet. Kleveland legger ikke skjul på at det blir en utfordring å ivareta alle de berørte stemmene.

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes

– Det er veldig mange forskjellige dimensjoner også fordi ofrene kommer fra hele landet, og representerte mange forskjellige kulturelle, etniske og livssynsmessige bakgrunner, sier Kleveland.

Tidsperspektivene og budsjettene er fortsatt uklare. I januar blir det klart hvem som skal representere organisasjonene i styringsgruppen.

- Viktig med fremdrift

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes mener planene for minnesmerker er svært gode.

- All erfaring tilsier at det er viktig at prosessen ikke blir langvarig. Nå hører vi Kleveland si at styringsgruppa sskal ha en plan ferdig til april, så det virker som fremdriften nå blir hurtig.

I samtale med Kulturnytts programleder Turi Grønbech.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters