Hopp til innhold

Reiersrud lager sin egen festival

Knut Reiersrud og kona Marit Halvorsen deler rollen som artist- og bookingansvarlige, på gården til Knut Houge.

Knut Reiersrud, sammen med kjæresten Marit Halvorsen og Knut Hougen.

Knut Reiersrud (foran) er, sammen med kjæresten Marit Halvorsen, bookingansvarlig for Festival-Norges nyeste tilskudd ? Trestock på Nesodden. Den foregår i mai på gården til Knut Hougen.

Foto: K&U / K&U

Odd Nordstoga

Odd Nordstoga kommer til TreStock fordi han syntes det hørtes hyggelig ut, ifølge Knut Reiersrud.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Festival-Norge har fått sitt nyeste tilskudd, med en av landets fremste musikere, Knut Reiersrud, som bookingansvarlig.

- Jeg ser på det som en stor, morsom fest, sier Reiersrud om TreStock-festivalen , som har urpremiere i slutten av mai på en idyllisk gård på Nesodden i Akershus.

Sterkt utvitende vennekrets

Der tar han med seg sin sterkt utvidede vennekrets som trekkplaster, og spiller også selv opp under det 700 år gamle eiketreet som er midtpunktet på Skuterud gård.

På denne gården holder en annen Knut til, med etternavnet Houge. Han arrangerte i flere år en barnekunstfestival blant hester, sauer og griser, og derfor er det bygd en scene under eiketreet.

Knut Reiersrud og kjæresten Marit Halvorsen

Knut Reiersrud og kona Marit Halvorsen, sa ja - og deler rollen som artist- og bookingansvarlig.

Foto: K&U / K&U

Der sover Knut Houge i sommerhalvåret, med musikk på CD-spilleren.

- Det har blant annet vært med Knut Reiersrud, og jeg har tenkt at det var fint. Da jeg så ham på konsert i fjor sommer, spurte jeg ham om han ville bli med og lage festival, forteller nesoddbonden.

Sa ja

Knut Reiersrud og kona Marit Halvorsen, som er aktiv i folkemusikkmiljøet, sa ja - og deler rollen som artist- og bookingansvarlige.

Knut Houge og hans kone Kirsten Sæther står for alt det praktiske.

Mens Knut Houge tenkte seg en rootsfestival opprinnelig, så fikk Knut Reiersrud ham på mer frimodige tanker.

Valkyrien Allstars

Valkyrien Allstars kommer også til TreStock.

Foto: Handout

- Det er så himla mye bra norsk musikk nå, at vi valgte ut en del nye, plateaktuelle band og artister. De vi spurte, reagerte med sympati med vårt formål om å lage en hyggelig helg med god musikk, sier Reiersrud.

Sterk artistliste

Onsdag kunne de to TreStock-Knutene pluss Marit presentere en solid og spennende artistliste for første utgave av festivalen ute på landet, som vil foregå to og en halv dag til ende 23. til 25. mai.

Det blir to scener, en stor og en liten ? sistnevnte for akustiske opptredener, der folk kan benke seg nær leirbålet på trestokker som er lagt ut som benker.

Amund Maarud, the Grand

Amund Maarud tar med seg sitt nye band, The Grand til TreStock.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

- Skjenkebevillingen er også klar, fastslår Knut Houge om dette viktige festivalaspektet, mens Marit Halvorsen påpeker at det også blir åpen mikrofon og mulighet for jamming utover lørdagsnatten.

Stort spenn

Av artistene kan i fleng nevnes Odd Nordstoga, Valkyrien Allstars og Knut Reiersrud med band og i samspill med Iver Kleive. Kommende platedebutanter som er spennende for de unge er Jarle Bernhoft (eks-Span) med sitt nye prosjekt og bandet Lester, som er Nikolai Eilertsen (eks-BigBang) og David Wallumrød, og indiebandet Maika.

Navn som The Grand (Amund Maaruds rockeband), Spellemannominerte Hemisfair, jentene som spiller livlig lurveleven i Katzenjammer, jenterockabillyene i Lucky Lips, countryartisten Ivar Thomas, Nesodden-heltene Foggy Boys og Midnight Special, folkemusikktrioen Vrang og Drøbak Bluesband.

Jeff Davis

- En av de få flybillettene vi må kjøpe er til Jeff Davis, en amerikansk folkemusiker, opplyser Reiersrud. Davis byr på tradisjonell amerikansk folkemusikk, og skal spille sammen med de norskboende eksilamerikanerne Jeff Wasserman og Bill Booth.

Folkemusikk fra en helt annen kant av verden byr Abdulrahman Surizehi fra Baluchistan på. Han spiller strengeinstrumentet benju, og går på scenen sammen med hardingfelespilleren Anne Hytta.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.