Hopp til innhold

R.E.M. har den største «tårepersen»

R.E.M. har laget låta som det er mest sannsynlig at får mannfolk til å gråte.

Michael Stipe

Michael Stipe og R.E.M. har laget tidenes «tåreperse» i «Everybody hurts».

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

Den tåredryppende balladen «Everybody hurts» av R.E.M. som blant annet ble brukt til å selge inn penger til de jordskjelvrammede ofrene i Haiti, er aller best på å bringe fram tårer.

«Tears in heaven»

Det viser en undersøkelse gjennomført av PRS, den britiske organisasjonen som passer på at artister får betalt når deres musikk blir brukt – slik som Tono i Norge.

På andreplass kommer Eric Clapton og hans ballade «Tears in heaven», som han skrev etter at han mistet sin fire år gamle sønn Conor. Og på tredjeplass finner vi Leonard Cohens klassiker «Hallelujah».

Fellesnevnere

Undersøkelsen ble gjennomført blant flere enn 1.700 personer og viser at låter som frembringer tårer har et par fellesnevnere.

- Fra denne listen ser vi klart at en godt skrevet «tåreperse» må ha et innhold som folk kan forholde seg til og føle med, sier Ellis Rich, formann i PRS til avisa Christian Today.

De ti mest tårefrembringende låtene er:

  1. «Everybody Hurts» – R.E.M.
  2. «Tears in Heaven» – Eric Clapton
  3. «Hallelujah» – Leonard Cohen
  4. «Nothing Compares 2 U» – Sinead O’Connor
  5. «With Or Without You» – U2
  6. «The Drugs Don’t Work» – The Verve
  7. «Candle In the Wind» – Elton John
  8. «Streets of Philadelphia» – Bruce Springsteen
  9. «Unchained Melody» – Todd Duncan
  10. «Angels» – Robbie Williams

Har du flere forslag til låter som gjør deg melankolsk eller trist?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober