Prisdryss og bursdagssang for Leif Ove Andsnes

LONDON (NRK): Den norske pianisten Leif Ove Andsnes ble i går tildelt prisen for årets innspilling av verdens mest leste musikkmagasin, BBC Music Magazine. Andsnes fikk også pris for årets concerto-plate – alt på sin egen 45 års dag.

Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes tildelt prisen for årets beste innspilling under BBC Music Magazine Awards i London i går kveld.

Foto: Espen Aas / NRK

Mens «Happy birthday» gjallet gjennom veggene til ære for Leif Ove Andsnes i konserthallen i King’s Place i London i går kveld, kunne den verdenskjente musikeren fra Karmøy konstatere at både juryen og leserne av BBC Music Magazine mente han hadde stått for årets plate i fjor.

«The Beethoven Journey: Piano Concertos Nos. 2 & 4» ble også kåret til årets concerto-album.

Spesiell plate i en spesiell tid

Platen er del av Andsnes fire år lange Beethoven-prosjekt, som har innbefattet over 230 konserter og tre plateinnspillinger.

Leif Ove Andsnes BBC Music Magazine

Leif Ove Andsnes på forsiden av den helt ferske utgaven av BBC Music Magazine, verdens mest solgte blad for klassisk musikk.

Foto: Espen Aas / NRK

Akkurat denne ene platen fikk en egen historie. Da han gjorde seg klar for å reise til Praha for å spille den inn, fant nemlig familiens ventende tvillinger det for godt å bli født, tre måneder for tidlig.

– Jeg måtte kansellere, jeg måtte bli hos familien. Det var spesielle dager. Så innspillingen ble utsatt i et halvt år. Vi fant et tidspunkt på å gjøre den i London midt imellom et par konserter. Vi hadde halvannen dag, og jeg hadde ikke engang sett stedet vi skulle gjøre innspillingen. Det var en veldig presset situasjon, forteller Andsnes.

Runder av Beethoven

Det gikk bra med både plate og tvillinger, og nå skal Beethoven-prosjektet inn i sluttfasen med blant annet en Asia-turné i mai og konserter i Bodø og Bergen i sommer.

– Så avslutter vi helt og holdent her i London med tre konserter. Det kommer til å bli emosjonelt for meg, å tenke at det blir siste gang jeg spiller disse stykkene – på lang tid, sier Andsnes.

London-konsertene blir etter det NRK kjenner til del av den tradisjonsrike musikkfestivalen BBC Proms.

Andsnes har nå til sammen tre barn med kona Ragnhild Lothe, noe som påvirker arbeidet – positivt.

– Jeg ser nye sider av musikken som jeg ikke gjorde før. Om det har med å gjøre at jeg har blitt far, eller fordi at jeg har blitt eldre eller om det er fordi jeg har jobbet lenge med Beethoven, det vet jeg ikke. Men det skjer ting i livet – og det er spennende, avslutter Leif Ove Andsnes.

Nyslått 45 åring. Og dobbel prisvinner hos verdens mest solgte magasin for klassisk musikk.

Kulturstrøm