Hopp til innhold

Vakthold kan gi dyrere festivaler

Det kan bli dyrere å gå på festival i sommer. Årsaken er økte utgifter til politivakthold.

Politi på festival

Politiet i aksjon under en av landets mange sommerfestivaler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Utgiftene til politivakthold ved festivaler øker. Hver enkelt politibetjent vil koste arrangørene 40 prosent mer enn budsjettert på grunn av nye lønnssatser. Nå frykter Norsk Rockforbund at flere arrangører må skru opp prisene for å få endene til å møtes.

Overtidsbetaling for politi øker

Overtidsbetaling for politi som arbeider som vakter ved festivaler går opp med over 40 prosent. Interesseorganisasjonen for festivaler frykter at flere arrangører må sette opp billettprisene. Men mange festivaler vet ikke om de økte utgiftene.

– Det har vi ikke notert oss. Vi er ingen fast kunde hos politiet heldigvis, men det hadde vært fint om vi kunne få beskjed om det, sier Sten Randers Fredriksen, en av festivalsjefene for Norwegian Wood.

Festivalen i Oslo har budsjettert med 80.000-100.000 kroner i politivakthold, nå kan utgiftene bli nærmere 40.000 kroner dyrere.

De nye satsene fra Politidirektoratet gjelder fra 1. mars i år, og viser en oppgang fra 550 kroner til 780 kroner per time vakthold.

NORWEGIAN WOOD

Bigbang under fjorårets Norgwegian Wood-festival.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Politidistriktenes ansvar å varsle

NRK har vært i kontakt med flere festivaler, deriblant Moldejazz, som ikke kjenner til prisøkningen.

Politidirektoratet hadde ikke anledning til å uttale seg til NRK, men skriver i en e-post at det er det enkelte politidistriktet som har ansvaret med å formidle relevant informasjon til private aktører.

Som det står i brevet er årsaken til prisoppgangen på denne tjenesten som politiet tilbyr, en følge av nye ATB-satser samt generell lønns- og prisstigning. Overtidsbetaling for den enkelte tjenestemann beregnes utifra blant annet stillingskode. Det er det enkelte politidistrikt som har ansvaret for å formidle relevant informasjon til private aktører som ønsker å benytte tjenesten.

Epost fra Politidirektoratet

Frykter festivaler i minus

– Vi hadde håpet at Politidirektoratet hadde bedre varslingsrutiner, slik at festivalene hadde hatt mulighet til å legge budsjetter som er realistiske, sier leder Line Endresen i Norsk Rockforbund.

Line Endresen, daglig leder i Norsk Rockforbund

Line Endresen

Foto: Norsk Rockforbund

For festivalene som la sine budsjetter på slutten av fjoråret, kommer kostnadsøkningen sent. Endresen frykter at festivaler vil gå i minus som følge av økte politiutgifter.

– Når det kommer en økning på hele 42 prosent, så sier det seg selv at det kostnadsmessig blir det dyrere for alle festivalarrangørene.

Det ideelle: Prisøkning

Endresen mener at det ideelle ville være for festivalene å øke sine billettpriser, men hvordan den enkelte festival forsøker å løse dette vet hun ikke.

Å lempe på antallet politivakter til stede er ikke et alternativ, ifølge Endresen.

– Sikkerheten er det viktigste. Videre er det politidistriktene som avgjør hvor mange politibetjenter som det er påkrevet å ha til stede.

Endresen mener at politiet burde ha utsatt kostnadsøkningen til neste år ettersom varslingen kommer såpass sent som den gjorde.

– Vi håper at de kommer på banen, og at de kan vente ett år til før de gjennomfører en slik lønnsøkning.

Har satt opp billettprisene

Ikke alle festivalarrangører forstår hvorfor det nå skal bli dyrere å ha politi på festivaler. I Seljord er festivalleder Knut Inge Skoland oppgitt over de økte utgiftene. Han hadde i år et håp om å kunne få redusere festivalens politiutgifter.

– Gjennom dialog med lensmannen i Seljord fikk vi faktisk redusert antallet politimenn, men når Politidirektoratet har bestemt en ny timepris, så gikk den vinninga opp i spinninga, og faktisk ble det litt dyrere enn tidligere.

Countryfestivalen i Seljord hadde budsjettert med 450.000 kroner i politiutgifter til årets festival i slutten av juli. Foran årets festival har de måttet sette opp billettprisen som følge av ulike økte utgifter, deriblant fra politiet.

– Vi kan ikke øke prisene så veldig mye, og det finnes jo en smertegrense for hvor folk er villige til å betale til syvende og sist også.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift