Hopp til innhold

Polens "første" jazzmusiker

Under Nordlysfestivalen inviterte Tomasz Stanko og Nordnorsk storband til å bli bedre kjent med musikken til Krzysztof Komeda. Han regnes som Polens første (moderne) jazzmusiker, men ble mer kjent som filmkomponist, blant annet for Roman Polanski.

Krzysztof Komeda
Foto: Ukjent

Krzysztof Komeda

Komedas Astigmatic

Han er betegnet som Polens første (moderne) jazzmusiker. Han laget et album i 1965, Astimatic, som enkelte kritikere karakteriserer som et av de viktigste i Europa. Men det er som komponist av filmmusikk vi kjenner ham best. Han sto for musikken i Hamsuns Sult med Per Oscarsson i 1966 og var Roman Polanskis faste komponist i filmer som The Knife in the Water (1962) og Rosemary’s Baby (1968) m.fl.

Fra fri-jazz til filmmusikk

Krzysztof Komeda
Foto: kulturonline.pl

Jeg sikter til pianisten Krzysztof Komeda. Gjennom Tomasz Stankos konsert under Nordlysfestivalen i Tromsø for et par uker siden fikk jeg anledning til å bli bedre kjent med Komedas musikk. Komeda var på 1950-tallet inspirert av Modern Jazz Quartet og Gerry Mulligan. Senere ble han begeistret for fri-jazzen, og da han presenterte Tomasz Stanko som bandmedlem, var det som ”Polens svar på Ornette Coleman”. Etter Komedas død har Tomasz Stanko fortsatt å spille Komedas musikk, men lidenskapen for fri-jazz er lite hørbar i dag.

Sverige ble et fristed

Norge har alltid hatt tette bånd til polsk jazz og oppfatter den kanskje som noe av det beste fra østblokken. Men Krzysztof Komeda tilhører en annen tid. En tid da jazzmusikerne ble trakassert av kommunist-regimet, noe som førte til at han tok Komeda som kunstnernavn (han het egentlig Trzcinski). I 1960 dro han første gang til Sverige og kom senere tilbake hvert år. Komeda og Stanko spilte inn en rekke plater med svenske og norske musikere.

Mystiske ulykker

Etter å ha laget musikken til Rosemary’s Baby i Hollywood i 1968, kom Komeda først ut for en bilulykke, før han ble kastet ned en trapp under det som antagelig var en fyllefest. Uansett pådro han seg hjerneblødning. Ettersom han ikke hadde sykeforsikring i USA måtte han sendes hjem til Polen. Det var ingen god løsning. I Warsawa døde Krzysztof Komeda etter feilbehandling på sykehuset, bare 38 år gammel.

Hør Tomasz Stanko spille Ballad for Bernt (Rosengren) av Krzysztof Komeda

Rundt midnatt, P2 lørdag kl 2303, NRK Jazz søndag kl 2303, onsdag kl 0903, 1503 og 2103.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.